Gömbös beszéde az Ébredők előtt

Az ébredő ifjuságot, a villamos kalauzokat és a lelkes idősebb asszonyokat immár nem fehér, de vörösbe játszó plakátokon hivta össze az Éme vezetősége, vasárnap déli nagygyülésre, a régi képviselőházba. Az összejövetel vezérszónoka Gömbös Gyula volt, akit az ébredők, mintegy az egyesület uj vezérét installáltak. Darutollas, sőt fokosos fiatalemberek sorfala között lépett Gömbös a szónoki emelvényre.

- Én igenis szélsőséges vagyok! - mondotta. Nem akarok azok közé tartozni, akikről azt mondják, hogy bölcs. Nem keresem a népszerüséget, csak a magyar társadalomra támaszkodom, a többinek hátat forditok. A liberálisok kitalálása az, hogy van turáni átok. Én állitom, hogy nincs. Egy bajjal vannak sujtva a magyarok: vezetőinek rövidlátásával és azzal, hogy nem mernek cselekedni. Vallom, hogy a vezér legyen óvatos, bölcs, azonban amikor elérkezik az ideje, százszázalékig cselekedjen. Nem lehet vezére a nemzetnek, aki elbujik. Nekem egyenes vonalban kitüzött céljaim vannak és amikor elindulok és látom, hogy valaki utamban áll, azt kiáltom: félre!

- Katona voltam, háromszor figyelmeztetem és ha még mindig utamban áll, félrelököm - önökkel együtt! (Fölkiáltások: "Éljen a magyar cselekvő fascizmus!") Minden út helyes, ami a célhoz vezet. Én azt akarom, hogy ez az ébredő szervezet a jövőben ne hangosan lármázó, zászlóvivő mozgalom legyen, hanem a céltudatos fajvédő politika szolgálatában álljon. Nagy baj azonban, hogy nálunk sokszor a gondolat merészebb a tettnél. (Fölkiáltások: "Tessék az élére állni és utat mutatni!") Nem én akarom kimondani az "előre" szót, hanem azt várom, alulról mondják ki. Én katona voltam és nem vagyok hijjával a bátorságnak, azonban nem vagyok hajlandó egyedül hatolni be az ellenség állásaiba.

- Tőlem ne követeljék, hogy egyedül föláldozzam magamat. A multkor a vidéken egy gyülésen azt kérdeztem, hogy miért zsidó a zászlóanya a leventéknél? Azt felelték: Mert tiz millióba került és keresztény nem akadt, aki ezt az áldozatot meghozta volna. Tanuljanak önök a zsidóktól áldozatkészséget! A zsidók szivesen adnak. Igaz, hogy sokat is rabolnak. Bacher beleszuggerálta a kormány vezetőibe, hogy egy közgazdasági zseni, holott a végén kisült, hogy éppen olyan buta zsidó, mint a többi.

Ezzel a közgazdasági záróakkorddal végezte Gömbös, a fiatalság nem kis örömére. Utána határozati javaslatot fogadtak el, melyben Tremmel Mátyást az ébredő haza hősi halottjának deklarálják és tiltakozó iratban fölszólitják a fővárosi képzőmüvészeti bizottság alpolgármester elnökét, hogy Tremmel siremlékének engedélyezését ne halogassa … Ezután hazamentek ebédelni és igy egyéb baj nem történt.