A megnemesített aluminium

A megnemesített aluminium. Az aluminiumot Wöhler még 1827-ben fedezte fel mint szürke színű port. Eleinte olyan becses volt, hogy ékszereket készítettek belőle. Csakhogy eleinte nem tudták tisztán előállítani, ezért hamar oxidálódott. Csak 1890-ben sikerült Kilianinak elektrolitikus úton tiszta alumíniumot nyerni.

Az aluminium gyakorlati alkalmazását még ekkor is megnehezítette nehéz megmunkálása. Csak néhány év óta tudjuk az aluminiumot forrasztani. Az aluminiumot alig sikerült más fémmel egyesíteni. Most úgy látszik, ezen a téren nagyjelentőségű változás állt be.

A charlottenburgi technikai főiskolában Jirotka mérnök érdekes előadást tartott arról a módszeréről, amellyel aluminiumot bármely fémbevonattal el tud látni, vagy tetszésszerinti színűvé tud tenni Jirotkának sikerült chrom-, kobalt-, vas-, mangán-, ón-, cink-, ólom-, arany-, ezüst-, nikkel és más fémbevonatokat előállítani aluminiumon.

Amilyen meglepő az eredmény, olyan egyszerű maga az eljárás. Az aluminiumot a választott fém minősége szerint hosszabb vagy rövidebb ideig fürdőbe kell mártani minden elektromos eljárás nélkül. Ilyen módon nemcsak tiszta fémes felületet lehet elérni, hanem a spektrum színeiben játszó gyönyörű felületeket is.

Az így kezelt aluminium felveszi a bevonó fém tulajdonságait anélkül, hogy saját előnyeit elveszítené. Egy szürkés-kék színű fémesen fénylő aluminium csalódásig hasonlít a mázolt porcellánhoz és karcolásokkal szemben érzéketlen. Ezt a fajtát a feltaláló különösen autó-karosszériák számára ajánlja.

Míg ugyanis egy autókarosszériának festése és többszörös fényezése több hetet is igénybe vesz, a Jirotka-féle módszer alkalmasnak kínálkozik arra, hogy a karosszériát rövid kezelés után üzembe lehet hozni. A bevonat mechanikai sérülésekkel szemben teljesen érzéketlen. Eddig a karosszériát csak nagyon puha szivaccsal volt szabad mosni és így is fényét lassan-lassan elveszítette. Az új bevonattal ellátott karosszériát kefélni lehet. Az új eljárás rendkívül olcsó és nem igényel tanult munkáskezeket.

Jirotka eljárása egész új perspektívát nyit az aluminium használatának további elterjedésére. A Telegrafen-technisches Reichsamt bírálata alapján a Jirotka-féle eljárással bevont aluminium mechanikai befolyásolással szemben elég nagy ellenállást tanúsít.

A Telefunken-társaság laboratóriumában megállapították azt is, hogy állandó 42 fokos hőmérséklet és 92 százalékos nedvesség mellett is a rézzel bevont aluminium nem változott, csak kissé elhomályosult. Az új eljárás az aluminium alkalmazását valószínűleg nagy mértékben fogja növelni.

Nagy Ferenc.