Egy tizenhétéves fiatalember volt a duce merénylője

Róma, november 1.
A Stefani-ügynökség közzétette Mussolini táviratát, amelyet hétfőn Arpinatti képviselőnek, a bolognai fascisták vezérének küldött. A bolognai fascizmus - irja Mussolini - eddigi munkájának és hatalmának tetőpontján áll és pádui fascióval együtt tartó oszlopa az egész olasz fascizmusnak. A Littoriale látványát sohasem fogom elfelejteni. Azt hiszem, hogy Olaszország történetében sohasem volt szorosabb kapcsolat kormány és nép között.

Még sohasem volt példa a fegyverben álló nép ilyen félelmetes seregszemléjére. Tulzás nélkül mondhatni, hogy a puskák erdeje elsötétitette a napot, miközben én a mérhetetlen tömeg lélegzetét is hallottam. Az utolsó pillanat bünös épizódja nem homályosithatta el ennek a nagyszerü napnak dicsőségét. Küldöm neked a golyótól átlőtt Mauricius-szalagot, őrizd meg Bologna fascista emlékei között. Fejezd ki Bologna és Emilia tartományoknak köszönetemet. Olaszországi minden bajtársainknak egy föltétlen igazságot akarok odakiáltani: Semmi bajom sem történhetik, mielőtt föladatomat el nem végeztem.

Véres utcai tüntetések, zavargások és rombolások Rómában és Milanóban

Róma, november 1.
A bolognai merénylet után Turatti, a fascista párt főtitkára, körtáviratot küldött az összes fascista szervezeteknek, amelyben azt mondja a merénylő meglincseléséről, hogy az igazságszolgáltatás első aktusa befejeződött és most a bünrészesek megbüntetése következik.

Ennek a fölfogásnak gyakorlati következményei nagyarányu zavargásokban és rendbontásokban nyilvánulnak meg Az idegen követségeket főleg a francia követséget, erős katonai csapatok őrzik. Az "Il Mondo", a "Voce Republicana" és a "Risorgimento" szerkesztőségét és kiadóhivatalát, a maximalista és republikánus párt helyiségeit földulták, összerombolták és a butorokat az utcára dobálták. A tömeg az "Il Mondo" főszerkesztőjének és Treves szocialista képviselőnek lakásába is behatolt és azokat elpusztitotta. A kormány a "Il Mondo" főszerkesztőjét eltiltotta a lap szerkesztésétől, ami egyet jelent a lap megszüntetésével. Róma utcáin a facisták véresre verik azokat, akikről azt hiszik, hogy nem hivei a fascizmusnak. Hasonló erőszakosságok és zavargások történtek Milanoban, ahol az "Avanti!" és az "Unita" nyomdáit elpusztitották és a szerkesztőségek tagjait sulyosan bántalmazták.