Vasárnapi nagygyülésén több mint 3000 taggal megalakult a pesti izraelita hitközség ellenzéki pártja

Vasárnap délelőtt a régi képviselőházban nagyszabásu gyülést tartottak a pesti izraelita hitközség ellenzéki pártállásu tagjai, akik már régebben elégedetlenkednek a hitközség vezetőségével. A hitközségi alapszabályok szerint a képviselőtestületi választások nem az arányossági, hanem a többségi elv alapján történnek, igy aztán az ellenzék a hitközség alkotmányos életében egyáltalán nem juthat szóhoz.

A gyülés megtartására az adott közvetlen okot, hgoy a hitközség vezetősége elmozditotta állásából az Abonyi-utcai zsidó gimnázium két hitoktatóját. Dr. Berczeller Bernát megnyitója után dr. Hegedüs József fővárosi bizottsági tag vette át az elnöklést és szavaiban vázolta azokat a föladatokat, amiknek elvégzésére a nagygyülést összehivták. Dr. Rosenfeld Viktor orvos beszédében azt mondotta, hogy a két hitoktató elbocsátása nem egyéni sérelem, hanem az egyetemes zsidóság sérelme. Rein Áron után dr. Blauner Mór ügyvéd sulyos szavakkal támadta a hitközség vezetőségét. Vázolta, hogy mennyire antidemokratikus a hitközség egész ügyvitele. Király Aladár terjeszti be ezután a határozati javaslatot, amely kimondja, hogy a pesti zsidóság tekintélyes része bizalmatlan a hitközség vezetőségével szemben, tiltakozik a két tanár elbocsátása ellen, követeli a hitközségi élet tisztaságát és politikamentességét és megalakitja a hitközségi ellenzéki pártot.

A határozati javaslatot egyhangulag elfogadták, amire a nagygyülés 1500 főnyi közönségének legnagyobb része lelkes hangulatban elhagyta a gyülés szinhelyét. Ekkor dr. Sebeök Dezső és Neustandt Miklós képviselőtestületi tagok, akik már előbb ideges közbeszólásokkal próbálták megzavarni a nagygyülés emelkedett hangulatát, védelmükbe akarták venni a hitközség vezetőségét, de a jelenlevők lehurogták őket. Az incidens után megválasztották az előkészitő bizottságot, majd dr. Hegedüs József elnök megállapitotta, hogy a két zavaró fölszólalás egyáltalán nem rontotta le a nagygyülés igazát, továbbá szervezkedésre hivta föl a résztvevőket.

A hangulat annyira lelkes, hogy eddig több mint háromezren csatlakoztak az ellenzéki párthoz, amely tovább folytatja agitációs munkáját.