Bethlen ujév napján Bud pénzügyminiszterrel tárgyalt az uj költségvetésről

Bethlen miniszterelnök az ujévet Budapesten töltötte és szombaton és vasárnap is bent dolgozott hivatalában. Vasárnap délelőtt az ujévi üdvözlés céljából tisztelgő külföldi követeket fogadta, majd Bud pénzügyminiszterrel tanácskozott több mint másfél óra hosszat az uj költségvetés összeállitásáról. 

Erre vonatkozóan teljesen beavatott helyen a következőket mondották A Reggel munkatársának: 
– Az 1927-28. évi költségvetés keretei már elkészültek és az egyes tárcák költségvetési tételeinek egyeztetése is megtörtént, kivéve a közoktatásügyi, a földmivelésügyi és a miniszterelnöki tárca költségvetését. A pénzügyminiszter ugyan legutóbb több izben tárgyalt Klebelsberg kultuszminiszterrel a kultusztárca fokozott igényeinek kielégitéséről, végleges döntés azonban még nem történt és bizonyos nehézségek vannak még a miniszterelnökségi és a földmivelésügyi tárca költségvetése körül is. 

A pénzügyminiszter vasárnap részletesen referált ezekről a kérdésekről a miniszterelnöknek, aki fontosnak tartja, hogy a költségvetési tárgyalások most már a legrövidebb időn belül befejeződjenek. A legnagyobb gondosságot az uj beruházások listájának megállapitása igényeli, tekintettel arra, hogy az uj költségvetés intézkedik már a 82 millió aranykoronás népszövetségi kölcsönfölösleg fölhasználásáról is. 

A kormány ugyanis bizonyosra veszi, hogy a Népszövetség márciusban hozzá fog járulni a kölcsön utolsó részletének fölszabaditásához és ennek elősegitése céljából előreláthatóan Bethlen miniszterelnök is kiutazik a pénzügyminiszterrel együtt márciusban Genfbe, bár végleges döntés erről még nem történt.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter egyébként ujév napján végleg elhatározták, hogy a legelső törvényjavaslat, amelyet az uj országgyülés tárgyalni fog, az ugynevezett „adócsökkentő” törvényjavaslat lesz, de nem fognak elzárkózni a pénzügyi szakértők azon kivánságának teljesitése elől sem, hogy a valutatörvény megfelelő módositásával két és ötpengős ezüstpénz veretéséről és forgalombahozataláról is gondoskodás történjék.