Tőzsde

A budapesti tőzsdét most a megindult tőkeemelési mozgalmak érdeklik legközelebbről. Különösen föltünt az Angol- Magyar bank igazgatósága által elhatározott tőkeszaporitási tranzakció, amelynek véghezvitele után a nagybankoknak tőkéjük nagysága szerint megállapitott sorrendjében a Hitelbank és a Kereskedelmi bank után az Angol-Magyar Bank került a harmadik helyre, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület pedig a negyedik helyre szorul.

Mint mindig, ezuttal is a tőkeemelések előkészitése jelzi a tőzsde ivelő vonalának legmagasabb pontját és az elért árfolyamokat a vállalatok egymásután elérkezettnek tartják arra, hogy tőkeszükségletüket uj részvények kibocsátása révén födözzék. Ennek még a legelőnyösebb esetben is a piacra kerülő áru megszaporodása a következménye, az árfolyamok lassu lemorzsolódása, egy ideig tartó stagnáció, amig ujabb események a tőzsdét ki nem ragadják belőle.

Nem szabad arról se megfeledkezni, hogy a külföldi kezek, amelyek a hónapokig tartó hossz alatt oly nagy szerepet játszottak, a konjunktura utolsó heteiben a magas árfolyamok láttára többé már nemcsak mint vevők, hanem, mint eladók is fölléptek a pesti piacon és egy része annak a részvénymennyiségnek, amely julius óta egyre emelkedő árak mellett a külföldi vevők birtokába került, a legutóbbi napokban már belföldi kezekhez került vissza, aminek legbiztosabb jele a hirtelen nyomatékkal föllépő valuta- és devizakereslet.

Tulzott és vérmes reményeket a tőzsde az osztalékok tekintetében sem táplál.
Juliusban még nagyon jelentős és a betéti kamatlábat erősen meghaladó kamatozást biztositott vezető részvényeinknek legtöbbje, a mai árfolyamon azonban a kamatozás már a betéti kamatláb alá sülyedt. Ez természetesen nem zárja ki, hogy egyes vállalatok részvényei speciális okokból ne ugorjanak.

Ne feledjük el, hogy a tavasz beálltával olyan beruházási program kiviteléhez fog hozzá a kormány és a főváros, amely munkálatok végösszege tetemesen meghaladja a népszövetségi kölcsönt és miután egyes vállalatok e beruházási munkálatokból igen nagy hasznot remélnek, valószinü, hogy a tőzsde ezt a várható hasznot erős értékeléssel és e vállalatok részvényeinek fölhajtásával fogja leszámitolni.