Nem maradtak parlagon a kiosztott földek

A minap azt a hirt terjesztették, hogy a földreform során kiosztott földekből 200.000 hold maradt parlagon. Illetékes helyről a következőket közlik:

– Az az állitás, hogy a földreform során juttatott földekből 200.000 katasztrális hold parlagon hever, nem felel meg a valóságnak. Ennek a fantasztikus számnak különös története van. Csongrádmegye közigazgatási bizottságának ülésén az az állitás hangzott el, hogy a megye területén 2000 hold megváltott földterületet nem müveltek meg. A 2000-ből az egyik lap hasábjain már 20.000 lett, ez a szám pedig legutóbb 200.000-re növekedett. 

Az első hir fölmerülése után a földmivelésügyi minisztérium a csongrádmegyei gazdasági felügyelőségtől nyomban bekérte az adatokat és ebből megállapitható, hogy Csongrádmegyében mindössze 800 katasztrális hold terület maradt müveletlenül, de ez sem kiosztott föld, hanem olyan, amelyet a biróság megváltásra kijelölt ugyan, de a földigénylőknek birtokba még nem juttatott.

Az a gazdaságpolitikus, aki alapos utánjárás nélkül azt a megdöbbentő állitást dobja be a közvéleménybe, hogy százezer holdak maradnak parlagon a földreform miatt a magyar földön, föltétlenül nagyobb kárt okoz a magyar közhitelnek, mint amekkora kár származik abból, hogy pár száz holdat kétségtelenül helytelen módon késlekedve juttatnak az igénylők birtokába az arra illetékes közegek. Ilyen eset előfordulhat, de mihelyt ilyen panasz beérkezik, ugy a földmivelésügyi minisztérium, mint OFB iparkodik sérelmet orvosolni. 

A földmivelésügyi kormány nagy sulyt helyez arra, hogy a kiosztott földek parlagon ne maradjanak és él azzal a törvényadta jogával, hogy a közegei a leggondosabban ellenőrizzék a kiosztott földterületek sorsát.

A gazdasági felügyelőségek nemcsak arra kaptak szigoru utasitásokat, hogy a földhöz jutottakat a gazdálkodásban támogassák és irányitsák, hanem szigoruan utasitották, hogy azonnal tegyenek jelentést, ha azt tapasztalják, hogy a kiosztott földeken nem folyik okszerü gazdálkodás. A biróság ilyen esetekben föltétlenül alkalmazza a törvényt, hogy az érdemetlen egyénektől a földet elvegye és érdemeseknek juttassa.