A fiumei kikötő jelentősége

Ünnepi csend borul mindenre! Nem hangzik a gyülölet birálata!
A törvényhozás palotája néma. Jól végzett munka után érkezett haza Bethlen István gróf miniszterelnök Olaszországból. A fényes ünneplések, a barátsággal kiöntető szónoklatok után a szürke gondok, kemény feladatok ideje kezdődik.

A miniszterelnököt megérkezésekor, Vass József népjóléti miniszterrel az élén, a kormány tagjai várták s üdvözölték. Útjának eredményéről a következőket mondotta a miniszterelnök: 

„A megegyezés, melyet Olaszországgal kötöttünk, további tárgyalásoknak lesz a kiinduló pontja. Az Adriához való kijutás tekintetében rövidesen megindulnak a szaktanácskozások, amelyek a magyar export további fejlődését segítik elő. A tengerre kijutatás tekintetében természetesen számolni kell Jugoszláviával is. Nagyon örvendetes, hogy Jugoszlávia elvileg már is kijelentette, hogy a magyar átfutó forgalom elé nincs szándékában akadályokat görditeni!” 

Gazdaságilag a fiumei kikötő megnyitása épen úgy érinti a mezőgazdaságot, mint az ipart és kereskedelmet. 

A legnagyobb valószinüség szerint emelkedni fog ezen az úton keresztül gabona, liszt, cukor, vas és hajlitott bútor kivitelünk. Újabb elhelyezkedési lehetőség nyilik szellemi és testi munkásaink részére. 

Egyszóval ismét egy lépés előre azon az úton, mely a gazdasági megerősödéshez vezet, viszont ennek segitségével politikai végcéljainkhoz jutunk közelebb.