A középfokú gazdasági iskola terve

Az Országos Gazdasági Szakoktatási Tanács legutóbbi ülésén Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkár a középfokú gazdasági szakiskola kérdéséről értekezett.

A gazdatársadalom, de főképen annak jobbmódú kis- és középbirtokkal rendelkező telkesgazdarétege, régen hiányát érzi olyan gazdasági szakiskolának, amely alapos elméleti és gyakorlati szakképzettség megadása mellett, megfelelő általános műveltséget is nyújt.

Ezt a régen megnyilatkozó közóhajt kívánja a földmívelésügyi kormány kielégíteni akkor, amikor középfokú gazdasági szakiskola felállítását határozta el. Az első középfoku gazdasági szakiskola már folyó év őszén Szarvason meg fog nyílni.

Ezután Czvetkovits Ferenc főelőadó részletesen ismertette a középfokú gazdasági szakiskolára vonatkozó tervezetet, majd többek hozzászólása után a Tanács teljes egészében magáévá tette a főelőadó javaslatát, amely szerint gyakorlatias irányú, komoly középfokú gazdasági szakiskolára van szükség, hogy a telkesgazdaosztályt eddigi elmaradottságából felemelje, felfelé törekvésének útját egyengesse, művelődési törekvését kielégítse, de egyúttal a társadalmi egybeolvadás gondolatát is előbbre vigye.

A középfokú gazdasági szakiskola a középiskolák négy alsó osztálya fölé emelt, négyosztályos szakiskola, amely elsősorban otthonukba, saját gazdaságukba visszatérő gazdaifjak gazdasági kiképzését van hivatva szolgálni.

Végbizonyítványa többféle kedvezményt biztosít, így a katonai szolgálat terén, a közigazgatási jogéletben, de egyéb vonatkozásokban is. Az iskolát „jeles” eredménnyel végzett növendékek előtt a gazdasági akadémiák is meg lennének nyitva.