Uj szélhámosságot talált ki Ligetiné, a legrégibb pesti uzsorásnő

Uj szélhámosságot talált ki Ligetiné, a legrégibb pesti uzsorásnő, akit a rendőrség őrizetbe vett.
Összejátszott több zugbecsüssel és hamis zálogcédulákat állittatott ki, amelyekkel rengeteg embert kárositott meg

Érdekes regényalak került a rendőrség kezére, tipikus Balzac-figura, hires uzsorásnő, aki már emberemlékezet óta férfias önállósággal dolgozik, obskurus üzeletekkel foglalkozik s már többizben gyült meg a baja a hatóságokkal. Ligeti Ignácné ez a közismert uzsorásnő, akinek neve már számtalanszor bukkant föl a rendőrség bünkrónikájában.

Különösen a háború idején tünt föl üzelmeivel és akkoriban árdrágitásért többször el is itélték. Utóbb mintha eltünt volna, alig adott életjelet magáról, míg végül most kiderült, hogy Ligeti Ignácné egészen ujfajta szélhámosságot talált ki, amellyel rengeteg embert kárositott meg. A rendőrség egészen véletlenül fedezte föl Ligetiné ujfajta csalásait. Az utóbbi időben ugyanis tömegesen érkeztek a rendőrséghez olyan följelentések, amelyek szerint egészen különös zálogcsalásokat követnek el a fővárosban.

A följelentésekből kitünt, hogy rengeteg az olyan károsult ember, aki zálogcédulákat vett és utóbb rájön, hogy a zálogcédulák sokkal nagyobb értékű tárgyakról szólanak, mint amilyen a zálogtárgyak valódi értéke. A rendőrségen ezek a följelentések dr. Georgevits Béla rendőrfogalmazóhoz kerültek, aki arra a gondolatra jött, hogy e hasonló büncselekmények között valami összefüggésnek kell lennie, vagyis valószinű, hogy egy jól szervezett társaság hamisitja ezeket a zálogcédulákat.



Igy nagyarányu nyomozást inditottak és heteken át tartó oktatás után, amelyet dr. Georgevits Béla rendőrfogalmazó irányitott. Nemes József és Szabó János detektivek olyan nyomokra bukkantak, amelyek Ligeti Ignácnéhoz vezettek, aki az egyik Erzsébet-köruti kávéházban tartotta főhadiszállását. A detektivek kipuhatolták, hogy Ligetiné fölhajtójuk volt azoknak a zugzálogházasoknak is, akiket a rendőrség már korábban ártalmatlanná tett s akik közül Germanus Dezsőt letartóztatták, Mezei Jenőt pedig ma is körözik.

A két legfőbb zugbankár eltünése után találta ki Ligetiné a csalás uj módját, amelynek a szomoru gazdasági viszonyok között valósággal konjukturája van.

Az utóbbi időben ugyanis egész sereg élelmes ember foglalkozik azzal, hogy összevásárolja azokat a zálogcédulákat, amelyeket a szegény emberek nem tudnak kiváltani. Ezt a helyzetet aknázta ki Ligetiné, aki nagy tömegben kezdte forgalomba hozni a zálogcédulákat. Ligetiné azonban nem egyszerü zálogcédulákat árusitott, hanem összejátszott több zálogházi becsüssel, ilymódon egész hálózatot épitett ki és igy sikerült neki a zálogbatett értéktelen tárgyakat nagy értékünek becsültetni. E hamis becslés alapján kiállitott zálogcédulák vásárlói, akik sulyosan károsodtak, természetesen a rendőrséghez fordultak, így került azután hurokra Ligetiné.

Ligetinét még szombaton este őrizetbe vették és ügyében vasárnap egész nap folytatták a kihallgatásokat. A rendőrség már kinyomozta a büntársait is és a károsultak tömege után most azokat a becsüsöket hallgatják ki, akik a jelek szerint a zálogcédulákat Ligetinének hamisitották. Ezek a kihallgatások még napokig fognak tartani.