Jóslás a tenyérből , tenyérhalmok

A tenyérnek a nagyujj alatt kidomborodó részét Vénusz-halomnak nevezik a tenyérjósok. Ez az érzelmi élet árnyalatairól, az érzékiség fokairól nyújt felvilágosítást. Ha rendes kifejlődésű, ebből egészséges szerelmi életre és a művészetek szeretetére lehet következtetni. Ha túlságosan fejlett, erős érzékiségre mutat. Jelentéktelensége pedig a szerelmi élet hiányát jelenti.

A kisujj irányában a tenyér alját Holdnak nevezték el. Itt a képzelőerő nagysága talál kifejezést. Az érzelmes, álmodozó természetűeknél nagyon fejlett. Ha a fej vonala átfut rajta, ez nagyon élénk képzelőerőre vall.

Általában véve minél vonalasabb a tenyér, annál fejlettebb az egyén, összetettebb a lelki élete. Az érdekes emberek tenyere mindig élesen és sűrűn vonalazott. A hülyék tenyere sima vagy legföljebb néhány elmosódott vonás van benne. De nemcsak a tenyér vonalai beszélnek a tenyérjósnak, hanem az ujjak is. Az ujjak alakja és azok izületi beosztása.

A mutatóujjnak a kézjósok nyelvén Jupiter a neve. Ez az ambíció, a magasabbra törekvés képviselője. Akinél nagyon rövid, abban nincs semmi kitűnésre, kiemelkedésre való vágyakozás. Ha nagyon hosszú, akkor uralkodásra való heves vágyakozást jelent. Napóleonnak rendkívül hosszú mutatóujja volt.

A középsőujj, ahogy a kézjósok mondják, a Szaturnusz, fejlettsége mutatja az okosság és az erkölcsösség fokát. Ha nagyon, hosszú, akkor a búskomorágra való hajlamot jelenti.

A gyűrűsujj, az Apolló, nagysága a művészet iránt való érzéket jelenti. A gyűrűsujj és a középsőujj alatt fut el a Vénusz-gyűrű, ami érzékiséget, jóvonalú kézen melegszívűséget jelent.

A kisujj, a Merkuriusz, hosszúságáról pedig az üzleti képességre és az ékesszólásra, a kifejezés, a beszéd finomságára, hajlékonyságára lehet következtetni. A kisujj alatt van a Mars-halom, amelynek fejlettsége a bátorság fokát mutatja.

A nagyujjat végül úgy tekintik, mint az egész kéz legfontosabb részét. Egy jó nagyujj, mondják a kézjósok, képes a lefokozni a tenyérnek rossz, kellemetlen jelentésű vonalait. Egy jó nagyujj viszont semlegesíti a tenyér egyébként előnyös vonalait.

A nagyujj, a kézjósok szerint, az akaraterő és a logikus, értelmes gondolkodás fokát jelöli meg. Még pedig a felső izülete, amelyen a köröm van, az akaraterő nagyságát, az alsó izülete pedig a logikus, értelmes, világos gondolkodást. Ahol ez a két rést egyenlő hosszú, ott az akaraterő és a logika egyensúlyozzák egymást.

Ha a felső izület hosszú és merev, ez az elvekhez való makacs ragaszkodást jelenti, dogmatikus, előítéletes gondolkodást, olyan emberre jellemzőt, aki sohasem akarja beismerni a tévedéseit. Akinél az alsó izület, világos gondolkodás izülete jóval hosszabb, annak helyes ítéletei vannak mindenben; sokszor értelmes eszmék születnek meg az agyában, de nem képes őket megvalósítani.

Egyik ujjnak a túlságos fejlettsége sem kívánatos. De kézjósok azt mondják, hogy egy ujj fejlettsége mindig megállapítható a kézen és az ehhez kötött tulajdonság uralkodó az ember életében. Ez azonban nem könnyű dolog, csak az veszi észre a finom különbségeket, aki már sok száz kezet tanulmányozott. Nehézséget okoz ugyanis az, hogy az ujjak alatt levő húspárnácskák, az úgynevezett hegyek fejlettsége vagy fejletlensége erősítik vagy gyengítik az ujjak által képviselt tulajdonságok fokát.

Például egy hosszú középujj, Szaturnusz, amely alatt fejlett húspárna van, morózus, rosszkedvű, kesernyés emberre vall, mert nála a búskomorságra való hajlam fokozott mértékben van meg. Aztán az összes ujjak izületei jelentenek még valamit a gyakorlott kézjós szemében.

Az ambíciót, a fölfelé törekvést jelentő mutatóujj legfelső izülete például ennek a tulajdonságnak az anyagiaktól mentes, ideális irányát, a második izület a gondolkodás értelmességében való kitűnést, a harmadik ízület fejlettsége pedig az anyagias irányt, a vagyonszerzésre irányuló nagy vágyakozást árulja el.