A tenyérjóslás, a kézjósok

Az egész kéz alakja is sokat mond a kézjósnak. Háromféle kéz van: ősi vagy elemi kéz, munkáskéz és művészkéz.

Az ősi vagy elemi kéz. durva, parasztos. Az ujjak rövidek és botszerűek. Az ilyen rövidujjú emberek igen hasznosak, gyorsan gondolkoznak és cselekszenek, nem sokat aggályoskodnak. Cselekvő természetűek, jó munkások, nem szeretik a szobai levegőt, mozogni szeretnek, ezek közül sok a kivándorló, fölfedező, terméketlen területek megmívelője.

A legtöbb, a legáltalánosabb a munkáskéz. Az ilyen kézen az ujjak hengeresek és a végük szögletes. Az ilyen emberek szorgalmas munkások, kereskedők, jó polgárok, engedelmeskednek a törvényeknek, megbízhatók a szerelemben, gondos szülők, anyagi eredmények elérésére, vagyongyűjtésre törekszenek elsősorban. Különben jelentéktelen, hétköznapi, tömegemberek, akik milliószámra születnek és halnak.

A művészkéz, vékonyujjú, hegyes végű. Minél hegyesebbek az ujjak, annál nagyobb művészi hajlamot árulnak el. De könnyelműséget is jelentenek anyagi dolgokban, hajlamot a kilengésekre, a végletekre. A megbízhatatlanság, a lustaság és a fényűzésre vágyakozás is hozzátartozik az ilyen kéz tulajdonosának a jellemvonásaihoz. Amint egy angol közmondás mondja, minél hosszabbak az ujjak, annál rendetlenebb az ész.

A legtöbb kéz azonban keveréke ennek a három jellemző fajtának. Nagyon ritka az olyan kéz, amely csak az egyik fajta jellegzetes vonásait mutatja. Annak is van egy meghatározási módja, hogy milyen tökéletesen tartozunk bele egyik vagy másik csoportba.

Ha a balkezünk középső ujját a jobbkéz tenyerébe fektetjük, úgyhogy annak töve a tenyér szélére essék. Ha a balkéz középső ujjának a hegye éppen eléri a jobbkéz középső ujjának a tövét, akkor tökéletesen beletartozunk az egyik csoportba, ha hézag van köztük, ennek a nagysága mutatja az eltérés fokát.

Legvégül még a kéz színe is mond valamit. A fehér kéz önzésre vall, a vörös kezek felebaráti szeretetet árulnak el.

A kézjósok érdekes megfigyelése az is, hogy a titokzatosságra hajlamos, nem nyíltszívű emberek ösztönös szokása az, hogy nem szeretik nyitva tartani a kezüket, összecsukva tartják a markukat.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért van beleírva az ember élete éppen a kéz alakjába s a tenyér vonalaiba, a kézjóslás hívei azzal válaszolnak, hogy a lelki tulajdonságok a test minden részén kifejeződnek valamiképp, ha elmosódottan is. A kézen fejeződnek ki azonban a legélesebben, mert az a test legmozgékonyabb része.

A lelki élet nagy hatással van rá, még az öntudatlan lelki állapotok is mozgásba hozzák. Az állandó lelki tulajdonságok hatásai pedig számtalanszor megismétlődnek, rajta hagyják maradandó nyomaikat, amelyek aztán állandó vonalakká alakulnak ki.