Ping-pong játékosaink négy világbajnokságot nyertek Londonban

Jacobi megnyerte a férfi egyest, Mednyánszky Mária a női egyest, a Jacobi – Pécsi pár a férfi párost, a Mechlovits – Mednyánszky kettős a vegyes párost – A férfi egyesben, a vegyes párosban és a férfi párosban a második helyet is elhódítottuk - Jacobi édesatyja halála miatt valószínűleg hazautazik és nem vehet részt a csoportbajnokság mai döntőjében.

Londonból csodálatos magyar diadal híre érkezett vasárnap este. Tudtuk, éreztük, hogy a megmosolygott ping-pong sport magyar reprezentánsai nem fognak szégyent hozni a magyar névre s nem lehetett kétség aziránt, hogy a kiválogatottak fanatikus lelkesedéssel fognak megküzdeni a becsületért.

Ám a lelkünk mélyén némi szorongó érzést nem tudtunk egészen elfojtani s bizony akadt a Magyarhonban kishitű, aki esztelen pazarlónak tartotta drága pénzen Londonba küldeni a kisded társaságot.

S íme most ping-pong játékosaink jóvoltából a modern technika ezer ördöngős távírómasinája viszi világgá a hírét a legújabb magyar dicsőségnek, amelyhez foghatót eddig egyetlenegyszer vívóink értek el. A londoni világverseny valamennyi egyéni és páros bajnokságában a magyar színek reprezentánsai jutottak az első helyre.

Győzelem az egész vonalon

Szombaton a késő esti órákban került sor az egyéni és páros versenyek döntőjére.
A férfi egyes bajnokság elődöntőiben Mechlovits a hindu Supiah-t fölényesen 3:0 arányban, Jacobi dr. pedig az osztrák Pillingert ugyancsak biztosan 3:1 arányban győzte le és így a két magyar került a döntőbe. A döntő mérkőzésből szenzációs formában lévő Jacobi dr. került ki győztesen. 3:0 arányban verte Mechlovitsot.

Világbajnok: Jacobi Roland dr. 2. Mechlovits Zoltán. 3. és 4. Supiah (India) és Pillinger (Ausztria).

A női egyes bajnokság Mednyánszky Mária szereplését nem kísérte a legteljesebb bizakodás, mert tudtuk, hogy az osztrák Wildamné – a ping-pong Lenglenje – ha tudásában talán nem is áll felette, de rutin szempontjából annál inkább.

De Mednyánszky megmutatta mire képes a magyar küzdeni tudás. Már az előmérkőzések során legyűrte félelmetes ellenfelét és döntőben 2:0 arányban könnyen győzött Cudin (Csehszlovákia) ellen.

Világbajnok
: Mednyánszky Mária. 2. Cudin (Csehszlovákia)

A vegyes páros bajnokságban a Mechlovits – Mednyánszky pár a Jacobi dr. – Clinson (Anglia) együttessel került szembe és a viszonylag gyenge angol hölgy 2:0 arányban könnyen biztosította Mechlovitséknak a győzelmet.

Világbajnok: Mechlovits Zoltán és Mednyánszky Mária. 2. Jacobi dr. és Clinson (Anglia)

A férfi páros bajnokság döntője szolgáltatta a legkellemesebb meglepetést, amennyiben ott is a két magyar pár Jacobi dr. – Pécsi dr. és Mechlovits – Kehrling kerültek egymással szembe. Előbbiek győztek 3:1 arányban s így váltak világbajnokká: Jacobi Roland dr. és Pécsi Dani dr. 2. Mechlovits Zoltán és Kehrling Béla.

A londoni világversennyel kapcsolatban a nemzeti ping-pong szövetségek kongresszust is tartottak, amelynek első napján kimondták a világszövetség megalakítását és annak elnökéül az angol Montagu-t választották meg.

A kongresszus első napjának legfontosabb határozataként a mostan lezajlott londoni versenyeket világbajnokságoknak minősítette az újdonsült nemzetközi szövetség és így nemcsak az eredetien tervbe vett csapatverseny, hanem az egyéni és páros versenyek győztesei is a világbajnoki címet kapták. A csapatvilágbajnokságra megalapították a Svaythling-serleget, amelyért évenként a többi világbajnoksággal egyidejűen küzdenek a nemzetek csapatai.

Ugyancsak a kongresszus első napján több érdekes indítványt terjesztettek elő a delegátusok. Ezek közül a legfontosabb Wales képviselőinek az indítványa, amelyben az öt 21-es szett helyett egy 51-es játszmát ajánlanak és a gumiütők használatára tilalmat javasolnak, ami azt jelenti, hogy az elavult faütők mellett törtek lándzsát. Svédország és Csehszlovákia a teniszjátékban használatos garne számolás bevezetését indítványozták és Svédország kéri a jövő évi világbajnokságok rendezési jogát.

Ausztria delegátusai a világszövetség központi irodájának Bécsben leendő elhelyezésére terjesztettek elő javaslatot. Az indítványok felett a kongresszus vasárnapi ülése volt hivatva dönteni, de a javaslatok sorsáról lapunk zártáig értesítést nem kaptunk.