Elkészültek Vass miniszter uj törvényjavaslatai

Vass József népjóléti miniszter vasárnap délben fogadta  munkatársunkat és a parlament elé kerülő népjóléti törvényjavaslatokról a következőket mondotta:
- A szakszervezeti kérdést rendező törvényjavaslat, a sztrájkjogra, munkabéregyeztetésre és biráskodásra, az aggkori biztositásra és a biztositó pénztárakra vonatkozó javaslataim készen vannak és valamennyit még ebben az esztendőben letárgyalja a képviselőház. A szakszervezeti törvényjavaslatról egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a készülő törvény nem jelenti a szakszervezetek államositását. Ez a javaslat valószinüen a költségvetés letárgyalása után azonnal a plénum elé kerül.

- Ezután a sztrájkjogról szóló törvényt szeretném letárgyaltatni. A nyers törvényjavaslat elkészült, célja a munka szabadságának biztositása. Nem hiszem, hogy a munkásság részéről kifogást emelnének a reform ellen, a javaslat kizáróan a munkásság, sőt a szakszervezetek érdekeit védi.

- A munka szabadságát föltétlenül biztositani akarom és ebben a törekvésemben támogat az a körülmény, hogy a multban a szakszervezetek a bérkérdések következtében beállott sztrájkokba maguk sem vonták be a közüzemet, tehát ezzel elismerték a munkaszabadság jogát. Az aggkori biztositással el akarom érni, hogy az ipari munkások bizonyos szolgálati időn tul megfelelő javadalmazásban részesüljenek.

- A törvényjavaslat fokozatosan szabályozza a munkásnyugdijak minimumát és maximumát.