A tatabányai elektromos centrále

Herrmann Miksa kereskedelemügyi miniszter vasárnap megkezdte szabadságát és a svájci Arosába utazott, ahonnan négy-öt hét mulva tér vissza a fővárosba. A Reggel munkatársának alkalma volt elutazása előtt beszélni Herrmann miniszterrel és megkérdezte tőle, hogy csakugyan aláirta-e az ugynevezett Talbot-féle szerződést. 

A kereskedelmi miniszter igy válaszolt: 
– Itt tulajdonképen még korai végleges döntésről és a szerződés aláirásáról beszélni. Egyelőre mindössze annyi történt, hogy a tanácsadó bizottság előterjesztésére Tatabányát jelöltem ki a dunántuli elektromos centrálé helyéül és megállapodás történt arra vonatkozóan, hogy a centrále 75.000 kilowattos lesz. 

Most azután értesitettük erről a ajánlattevő angol céget, amely előbb helyi tanulmányt fog végezni, majd részletes költségvetést fog beterjeszteni. Ősszel indulnak meg azután a tárgyalások a fővárossal és az angol cég részletes tervezetének esetleges módositása és elfogadása után kezdődik meg az épitkezés, amely számitásaim szerint három esztendeig fog tartani, vagyis a dunántuli elektromos centrále 1930-ban kezdi meg üzemét. 

Verebély László, a tanácsadó bizottság előadója, közölte, hogy a Dunántuli Országos Villanyositás ügye külön törvényjavaslat kidolgozását és előterjesztését nem teszi szükségessé.