Mezőgazdasági munkaversenyeket rendeznek Barcson

Egészen különleges és Magyarországon teljesen újszerű versenyeket rendez a Széchenyi Nemzetség, az Alsódunántúli Mezőgazdasági Kamara támogatásával a Faluszövetség barcsi kiállításával kapcsolatban.

A kiállítás megnyitásának napján a barcsi levente sporttelepen a Széchenyi uradalmak és béruradalmak szolgálatában álló gazdasági cselédek és munkások részére különböző munkaversenyeket rendeznek, hogy a gazdasági cselédek között gazdasági munkájukban nemes versengést felkeltve, a munkakedvet, az ügyességet és a munka helyes beosztásából eredő nagyobb teljesítményt fokozzák.

A Széchenyi Nemzetség ezzel tanúságot tett arról, hogy a szolgálatukban álló gazdasági munkások és cselédek munkáját megbecsüli és megélhetésük biztosítása mellett egyéni törekvéseiknek és a munka szeretetén alapuló ambícióiknak teret ad.

A munkaversenyek a következő pontokból állanak: négyes ökörfogat hajtás, indítás, körök, nyolcasok leírása; hajtás megrakott szénás szekérrel; barázda húzási verseny; rakodó versenyek, kocsinak zsákolt gabonával való gyors megrakása, szekérnek szalmával és szénával való megrakása. 

E versenyek közt szerepelnek még mint teljesen különleges és érdekes versenyek pásztorkutyák idomítása, azonkívül külön pásztorok részére rendezett verseny: a nyáj terelése.

A magyar gazdatársadalom nagy figyelemmel és érdeklődéssel kíséri ezeknek a gazdasági termelés fokozását elősegítő versenyeknek előkészítő munkálatait s amennyiben azok céljukat elérik, más gazdaságokban és vidékeken is be fogják azokat vezetni.

A versenyek sikere érdekében legtöbbet buzgólkodnak Széchenyi Géza gróf és Széchenyi Aladár gróf, Endes Károly, Fekete Imre, Kiss István és Tamás Ferenc dr. főintéző.

A verseny győztesei részére a földmívelésügyi minisztérium, a Faluszövetség és az Alsódunántúli Gazdakamara értékes tárgyakat tűztek ki díjul.