Ujabb nagyarányu munkáskizárás

Vasárnap reggel nagy meglepetést keltett, hogy az Egyesült Izzó- és Villamossági Rt. igazgatósága kizárta a gyár munkásait és beszüntette üzemét. Ujpesten, a Váci-ut 77. szám alatti hatalmas gyártelep kapuit ma már ki sem nyitják. Növeli az esemény jelentőségét, hogy a 3500 vasmunkás kizárását nagyarányu munkáskizárás első jelének tekintik. 

A magyar vasgyárakban és a vasipari üzemekben az utóbbi időben ugyanis nagyszabásu állami és külföldi megrendelések folytán lendületet vett a termelés, amire a munkásság alkalmasnak találta a helyzetet arra, hogy bérjavitást kérjen. A vasipari munkások általában – köztük az Egyesült Izzó- és Villamossági Rt. munkásai is – vasmunkásszövetség utján fordultak bérkövetelésükkel a Vasmüvek és Gépgyárak Egyesületéhez. Az első lépés még márciusban történt, azonban eredménytelen maradt. Azóta az elmult héten negyedszer ismételték meg a béremelési kérelmet azzal az indokolással, hogy a drágasági index 14%-kal növekedett. 

A Vasmüvek és Gépgyárak Egyesülete arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vasmunkások bére a bérviszonyoknak megfelelő és igy a kérelmet most negyedszer is elutasitották. Az elutasitással szemben a vasmunkások ahhoz a módszerhez folyamodtak, hogy bár megjelentek az üzemek telepein, de egyes osztályokon beszüntették a munkát, rövidebb-hosszabb időre. Igy történt ez az Egyesült Izzó- és Villamossági Rt. telepén és a Ganz-féle villamossági gyár budai telepén is, ahol 184 munkás tette le a szerszámot a legfontosabb üzemosztályokon. 

Hasonló zavarok mutatkoztak az épületlakatos és könnyüvasszerkezeti üzemeknél is, amelyeknél legutóbb hat gyárban már megkezdték a munkát, miután a béremelést itt kilátásba helyezték. A tanácskozások során a gyárosok 6%-os béremelést ajánlottak föl, amire a könnyüvasszerkezeti üzemek munkásai kimondták, hogy hétfőn már nem állnak munkába. 

Az épületlakatosok nagyrészének kérelmét teljesitették a mesterek, igy ezek folytatják a munkát. A nagyobb gyárakban az egyes osztályokon történt munkabeszüntetések sok zavart idéztek elő, különösen az Egyesült Izzó- és Villamossági Rt.-nál, miután ez a gyár végzi az összes állami elektrotechnikai berendezési munkálatokat és a telefonközpontok automatikus berendezését, az amerikai Westend-céggel kötött egyezsége folytán pedig megkapja a keleteurópai elektrotechnikai és telefonberendezési munkálatokat is.

A munka ily nagyarányu megindulásakor az üzem egyes osztályain mutatkozó sztrájkok arra inditották a gyár igazgatóságát, hogy a részleges sztrájkoknak és a további bérkövetelésnek teljes munkabeszüntetéssel vegyék elejét. 


Valószinü, hogy az Egyesült Izzó példáját követni fogják a többi vasipari gyárak is. 

A vasárnap folyamán a felek között semmi közeledés nem történt, a hatósághoz sem fordult egyik fél sem. 

A kizárt munkások a további teendőket szerdán délelőtt beszélik meg az ujpesti Munkás otthonban. Minden jel szerint a hét folyamán ujabb nagyarányu munkáskizárás várható, a béremelési mozgalmak megindulásával szemben ugyanis a vasipari üzemek, mint előharcosok, a munkások teljes kizárásával veszik föl a küzdelmet.