Zendülés egy községben

Kornyareva krassószörénymegyei község lakossága a legelők fölmérése miatt föllázadt, ugy hogy a csendőrségnek fegyverét kellett használnia, és több embert megölt.

A zendülésekről még ezt jelentik: a közlegelők fölmérése napok óta zavartalanul folyt, midőn a szeptember 30-ikán vasárnap a vándor életet élő nép a havasokból a községbe jött, és emberek közt nagyfoku izgatottság volt észlelhető, mire a bíró és a jegyző kihirdették, hogy a fölmérést megszüntetik. A nép azonban előre megfontolt terv szerint a mérnök lakásához vonult és különösen az asszonyok izgatására sokan betörtek a lakásba, a mérnököt megverték, fiát sulyosan megsebesítették és a térképeket és iratokat széttépték.

A megtámadott család a jegyzői irodába menekült, a nép utána rohant és dühe most már a menedéket nyujtó jegyző ellen is fordult. Kővel bezuzták az ablakokat és az odasiető csendőrökre kőzáport indítottak, s rohamot intéztek a jegyzői lak ellen. Ekkor a csendőrök négy lövést tettek, melylyel egy asszonyt és három férfit halva terítettek le; egy ötödik karján kapott sebet.