Nagygyülésen tiltakoztak a hadikölcsönkötvény tulajdonosok a karitativ segélyezés ellen

A hadikölcsöncimlet tulajdonosok vasárnap délelőtt a régi Országház üléstermében országos nagygyülést tartottak. Dr. Paczner József ügyvéd ismertette a valorizációs törvényjavaslatot és rámutatott azokra a sérelmekre, amelyek a cimlettulajdonosokat érik, ha ebből a javaslatból törvény lesz.

Megállapitotta, hogy a háboru költségeire fölvett államadósságok kamatszolgálata törvényellenesen szünetel. Ez az állapot a hadikölcsöncimletekbe befektetett reális vagyonok megsemmisülését jelenti, de jelenti azt is, hogy a háboru költségeit ma kizárólag a hadikölcsönkötvény tulajdonosok viselik. 

Határozati javaslatot nyujtott be, amely szerint a gyülés tiltakozik a hadikölcsön kérdésnek minden olyan megoldási terve ellen, amely az eredetileg reális értékü vagyonok elkobzását jelenti.

Tiltakozik tehát a gyülés a parlament előtt fekvő és idevonatkozó javaslatok törvénybeiktatása ellen, amelyek közül az ugynevezett valorizációs törvényjavaslat a hadikölcsöncimletekbe invesztált vagyonok megsemmisitését szándékozik kimondani, az ugynevezett karitativ segélyezést célzó javaslat pedig az adós és hitelező jogviszonyát a koldus és az adakozó viszonyával kivánja fölcserélni, ami ellenkezik a magyar nemzet méltóságával és sérti a cimlettulajdonosok önérzetét.

Az országos gyülés mindezek megállapitása után fölhivja az összes parlamenti pártokat, hogy a javaslatok parlamenti tárgyalásakor minden erővel küzdjenek azok törvénybeiktatása ellen.

Pakots József hangsulyozta, hogy annak idején, amikor a külföldi kölcsönről tárgyaltunk, a kormány kötelező igéretet tett a hadikölcsönök kérdésének megnyugtató megoldására. A kölcsön folyósitása után a kormány azonban ezt a kérdést nem oldotta meg és noha a külföldi cimleteket 32%-ig valorizálta, a belső kötvények kamatszolgáltatása szünetel.

Horváth Kálmán gyáros ezután szenvedélyes szavakban kelt ki a kormánynak a hadikölcsönkötvénytulajdonosokkal szemben tanusitott magatartása ellen. Gál Jenő a pénzügyminiszter politikáját birálta.

Zala Zsigmond törvényhatósági bizottsági tag beszéde után a nagygyülés fölállva esküdött meg, hogy a legközelebbi képviselőválasztás alkalmával csakis olyanokra adják szavazatukat, akik a hadikölcsönkötvény valorizációs törvényjavaslat parlamenti tárgyalásakor nyiltan az ő álláspontjuk mellett vallanak szint.