A szovjetkormány fenyegető hangu válaszjegyzéket küldött Angliának

Moszkva, február 27.

A Wolff-ügynökség jelenti: A szovjetkormány a legutóbbi angol jegyzékre a következőket válaszolja: A szovjetkormány angol panaszok esetében már ismételten konkrét esetek fölsorolását kérte, ennek azonban a brit kormány nem tett eleget.

A szovjetsajtóban nem lehet találni olyasmit, ami a konzervativ angol kormánynak a szovjetkormány ellen használt éles kifakadásaihoz hasonlitana.

Nem tekinthető britellenes propagandának a brit kormány külpolitikájának megbirálása és ugyancsak nem tekinthetők annak orosz pártvezérek elvi fejtegetései a világforradalomi mozgalom jelentőségéről. A brit kormány tudatosan eltért az általánosan szokásos nemzetközi szabályoktól, sőt az elemi illendőség szabályaitól is amikor bátorságot vesz magának arra, hogy a szovjetkormánnyal az ultimátummal való fenyegetőzés hangján beszéljen. A brit kormány hallatlan és precedens nélkül álló hangot használ Csicserinnel szemben.

Ha a brit kormány azon a nézeten van, hogy az angol-szovjetorosz viszony megszakitása a brit birodalomnak és az általános béke ügyének előnyére válik, akkor természetesen ennek megfelelően fog cselekedni és viselnie kell a teljes felelősséget a következményekért. A szovjetkormány egyébként a brit kormánynak a béke utját elősegitő mindennemü előzékenységét őszintén üdvözölni fogja.