Rövidek

Mussolini a fascista lapoknak sem kegyelmez
Róma, március 6.
A fascista párt vezérlőbizottsága a fascista lapok egyrészének megszüntetésével foglalkozik, mert Mussolini tul soknak tartja a meglevő ujságokat. Rómában, Velencében, Milánóban, Firenzében egész csomó lap fog megszünni, illetve olvad be más lapokba. Igy a "Secolo" átalakul a "Corriere dela Sera" déli kiadásává és a "Nuovo Giornale" a "Nazione"-val fuzionál.

Horogkeresztesek megverték a bécsi Hakoah játékosait
Bécs, március 6.
Vasárnap délután 1:1 arányban végződött nagy verekedés volt. A horogkeresztesek megtámadták a Hakoah játékosait és a birót. A verekedés átterjedt a tribünökre is. A rendőrség vetett végett a botránynak, amelynek több rendezőjét letartóztatták.

Az uruguayi repülőtisztek egy vad törzs fogságába kerültek, de még életben vannak

Páris, március 6.
Az uruguayi röpülökről még mindig nem tudják biztosan, hogy életben vannak-e, vagy a röpülőgép katasztrófájánál elpusztultak, vagy vad benszülöttek meggyilkolták őket. Las Palmasból érkezett rádiójelentés szerint egy benszülött azt mondotta, hogy a négy uruguayi röpülő sértetlen és az Aitles-törzs fogságában van.

A zsidó hitközség ellenzékének mozgalma

A budapesti zsidó hitközség vezetősége ellen irányuló mozgalom mind szélesebb keretekben kezd kibontakozni. A vezetők e hó 20-án délelőtt ½ 11 órakor a régi képviselőház üléstermében nagygyülést tartanak. A nagygyűlésre szóló meghívó egyik programpontja, hogy széleskörű ellenőrzést és nyilvánosságot teremtsenek a hitközség pénzügyi gazdálkodása terén. Igazságos adóztatási rendszert sürgetrnek a hitközség kebelében és a milliárdokra menő reprezentációs költségek megszüntetését akarják.

Uj világháborut emleget az Olaszországnak küldött szovjetjegyzék

Rómából jelentik: Az olasz kormánynak legutóbb átnyujtott szovjetjegyzék szószerint a következőket tartalmazza: „A Besszarábiáról szóló egyezmény ratifikálása éppen most, amikor egy uj világháboru veszedelme fenyeget, még bonyolultabbá teszi az általános helyzetet, mert támogatja az európai béke ellen irányuló támadásokat.”

Az a tény – folytatja a jegyzék – hogy Románia elutasítja a szovjetnek azt az indítványát, hogy népszavazás döntsön Besszarábia hovatartozásáról, arra mutat, hogy román kormány katonai hatalommal akarja Besszáriát birtokában megtartani.

Németország nem csatlakozik a szovjet elleni fronthoz
Berlinből jelentik: A „Tägliche Rundschau”Moszkvából keltezett táviratot közöl, amely szerint gróf Brockdorff-Rantzau német nagykövet látogatást tett Litvinov külügyi népbiztosnál és egy óra hosszat tárgyalt vele az aktuális külpolitikai kérdésekről. A nagykövet a legmeghatározottabban kijelentette, hogy Németország semmiesetre sem fog a szovjet ellen alakuló szövetséghez csatlakozni.

Shanghaitól északra a kantoni csapatok kitüzték a szovjetzászlót

London, március 27.
Shanghaiból jelentik, hogy azok a hadihajók, amelyek eddig még hűek maradtak, Shanghaitól északra bombázták a kantoni csapatok által megszállt Wucsang erődjeit. A Nanking és Shanghai közötti vasutvonal végpontján kitüzték a szovjetzászlót.

MacDonald lemond a munkáspárt parlamenti vezérségéről
London, március 6.
A "Weckly Dispatch” szerint MacDonald elhatározta, hogy visszalép a munkáspárt parlamenti csoportjának vezetésétől.

Utóda előreláthatóan Thomas Clynes vagy Weatley lesz.