Tilos a kártya és a politika az Irónők Klubjában, ahová Tormay Cecil nem lép be

Az irodalmi és társadalmi élet nagy érdeklődése kiséri a magyar irónők klubja megalakításának előmunkálatait. A szervezés ma már előrehaladott stádiumba jutott, úgyhogy hétfőn délután öt órakor már meg is tartják az alakuló ülést az Otthon helyiségében.

A klub megalakításának ötlete Várady Ilonkától, aki Vándor Icán írói álnév alatt ismert iró, indult el, aki hónapokkal ezelőtt kezdte meg a tárgyalásokat gróf Teleky Sándornéval, a népszerű Sziszával. A cél az volt, hogy olyan helyet teremtsenek, ahol emelkedett gondolkodású emberek, akik kulturával és művészettel foglalkoznak, összejöhessenek, mindenféle politikai és felekezeti kérdés mellőzésével. Kártya is tilos a klubban, amelynek csak hölgyek lehetnek tagjai.

A szervezők az összes ismert irónőkhöz felszólitást intéztek, hogy lépjenek be a klubba. Ezek közé tartoznak: Bokor Malvin, Ágai Béláné, Berend Miklósné, dobori Péchy Mária, Lux Terka, Erdős René, Gulácsi Irén, Szederkényi Anna, T. Kovács Hermina, a volt Wolff-párti városanya, Egó, báró Hatvany Lili, Pető Irén, Reichard Piroska, Várnay Zseni, Dénes Zsófia, Simán Erzsébet, Benedikt Ilus, Vészi Margit és mások. A meghivottak majdnem mind bejelentették már csatlakozásukat az új irodalmi blubhoz, amelynek a holnapi ülésen választják meg első vezetőségét.

Az egységes listán a következők szerepelnek: díszelnök: gróf Bethlen Istvánné, elnök: gróf Teleki Sándorné, ügyvezető elnök: Várady Ilonka, alelnökök: Ritoók Emma, Dánielné Lengyel Laura, Tutsek Anna, főtitkár: Kosáryné Réz Lola, jegyző: Bécásy Judit, ügyész: dr. Szenti Róbert, de ős kebelbeli, mert Bokor Malvin férje. Ezenkívül választanak még tíztagú igazgatóságot is.

Érdekes, hogy Tormay Cecil az egyetlen, aki visszautasította a meghívást.

Szerettük volna megtudni a passzivitás okát, de Tormay Cecil jelenleg betegen fekszik és így nem nyilatkozhatott.

A program egyelőre csak körvonalakban van meg: előadások, felolvasások, külföldi irók és művészek meghívása stb.

És igaz férfiakat is szívesen látnak vendégül, ha művész, vagy iró.