Avarescu miniszterelnök ostromállapottal akarja megelőzni a trónörökés miatt kirobbanó súlyos válságot

Belgrád, április 3.
Bukarestből a cenzura megkerülésével érkezett jelentések szerint a román politikai körökben óriási az izgalom, mert Ferdinánd király halálával Románia a legsulyosabb állami válságba juthat, amelyből rendkivül nehéz lesz kivezető utat találni. A román nép széles rétegeiben Károly volt trónörökös nagy rokonszenvnek örvend.

Mária királyné férje halála után maga szeretne uralkodni Romániában, a kis Mihály herceg nagykoruságáig. Avarescu miniszterelnök burkolt ostromállapottal akadályozza meg a szenvedélyek nyilt kirobbanását, mert mindhárom megoldás érdekében olyan agitáció folyik, amely erőszakos eszközök igénybevételétől sem riad vissza. Bratianu a legnagyobb ellenállást fejti ki Károly herceg trónrajutásával szembe, mivel az ő demokratikus fölfogása mellett a Bratianu-féle politikának kevés reménye volna ahhoz, hogy a hatalom birtokába jusson.

A nagyhatalmak diplomáciája sem nézi tétlenül a román trónért folyó küzdelmet. Anglia és Olaszország a régenstanács uralmától reméli, hogy Romániát könnyebben tudják a maguk politikájának szolgálatába állítani. Franciaország viszont szivesen látná Károly herceg visszatérését és Jugoszlávia is ennek a megoldásnak örülne a legjobban.