Ferencváros – Újpest 2:1 (1:1)

Közel két évtizeden át még gondolni sem mertek arra a futballrajongók, hogy a zöld-fehéreken és a kék-fehéreken kívül még mások is beleszólhatnak az első osztályú bajnokság soraiba.

Az idén azután a legközelebb eső vidékről, Újpestről törtek előre a lilák, akik sorozatos győzelmek után a Hungáriát is leverve, a futballderbyvé avanzsált vasárnap i mérkőzésben a Ferencváros ellen vívták sorsdöntő csatájukat, de azt, bár föltétlenül jobbak voltak, mint a nagynevű ellenfeleik elvesztették.

A két kiváló ellenfél viaskodása nagyszerű sportot ígért, de néhány fanatikus játékos olyan vad stílusban tört a győzelemre, hogy a sérült játékosokat átlag ötpercenként kellett a pályáról behurcolni és eszméletre téríteni.

Hogy a fölhevült közönség, amely két ízben is betört a pályára, nagyobb botrányt nem provokált, az a kivezényelt és már sok hasonló vihart látott rendőrség érdeme.
A mérkőzés lefolyása:

Több mint 30.000 fanatikus néző előtt, Boronkay Gábor bíró vezetésével, az alábbi összeállításban ütközött meg a két legerősebb proficsapat:
Ferencváros: Huber – Takács, Hungler – Fuhrmann, Bakovi, Obitz – Rázsó, Pataki, Dán, Schlosser, Kohut.
Újpest: Beneda – Fogl II., Fogl III. – Borsányi, Luta II., Péter – Kovács, Wilhelm II., Jakube, Jeszmás, P. Szabó.

A rendkívül nagyjelentőségű küzdelem első felében Újpest szél és nap ellen játszik. Ennek ellenére rögtön támadóan lép föl és már a 2. percben Fogl II. ideális szabadrúgása Jeszmás fejéről olyan erővel vágódik Huber kapuja felé, hogy csak a legnagyobb nehézséggel lehet a labdát elfogni.

Sorozatos újpesti akciók után a 4. percben Hungler kornert vét, ebből azonban gól még nem születik. Csak a 6. percben van a Ferencvárosnak alkalma komoly előretörésre, de az erélyes akció a Fogl-hátvédpár vonalában meg is állt.

A 7. percben Takács csúnyán elrúgja P. Szabót, aki ájultan terül el a földön. Trénerek, masszőrök, orvosok szaladnak a pályára és miután a sérülés súlyosabb, P. Szabót kiviszik a pályáról. Bírói intés… szabadrúgás… és folyik a játék tovább, de csak egy percig, mert az előbbi sérülésért revánsul Lutz II teríti le Bukovit, a Ferencváros legkiválóbb játékosát, aki ettől fogva hatalmasan megdagadt bokájával csak statisztál.

Erre megismétlődik az előbbi jelenet a pályán. A játékosok izgatottan szaladnak egymásra, a vérmesebb nézők is betódulnak a „hadszíntérre” és egy pár pofon is eldördül az állóhelyen, úgy, hogy a rendőrség csak nehezen tudja a fölbomlott rendet helyreállítani.

Tovább folyik a küzdelem. A 10. percben meleg helyzet támad az újpestiek kapuja előtt, de a védelem még idejében tisztáz. További ferencvárosi támadások után a 13. percben Dán 20 méteres lövéssel ideális gólt lő.



Újrakezdés után Jeszmás és Lutz II. túl erélyes játékkal próbálnak eredményt elérni és ezért hatalmas pfujolásban van részük. Az újpestiek ellenakciói mind veszedelmesebbek lesznek és végre a 19. percben Jakube sikeresen kiegyenlít: 1:1.

Ez az eredmény Lutz II.-t, egy „csonttörő család” tagját elvakítja és miután már harmadik esetben gáncsolja el ellenfelét, a bíró kiállította (20. perc).

A félidő hátralevő részében az újpestiek fölénye mindjobban kidomborodik, ami különösen a briliáns formában levő P. Szabónak és Jakubenak az érdeme. Gólt azonban nem tudnak elérni, bár több korner esik a Ferencváros terhére.

A zöld-fehérek ellentámadásai vértelenek, részben azért, mert Kohutot elhanyagolják, a túlságosan foglalkoztatott Rázsó pedig ezúttal is a mezőny kimagaslóan legrosszabb embere volt. Az első 45. perc tehát 1:1 arányban döntetlenül végződött.

A második félidő is az újpestiek erélyes akcióival kezdődik. A kemény iramú játékot a 7. percben Takács faultja akasztja meg, ami nagy zajongást vált ki az újpesti drukkerekből, mert Kovácsot pont lövőhelyzetben hozta a földre.

Párperces ferencvárosi offenzíva következik ezután, de az eredmény késik, mert Rázsó lehetetlen dolgokat produkál. A 15. percben végre egy egészséges lerohanás és a labda Obitz és Schlosser érintése után Dánhoz kerül, aki fordulásból „iskolaszerű” gólt lő és ezzel megpecsételi a mérkőzés sorsát: 2:1.

Ami ezután következik, annak semmi köze a futballhoz. A Ferencváros megelégszik az elért eredménnyel és teljesen védő játékot folytat. Schlosser negyedik halfnak megy és ennek az a következménye, hogy a zöld-fehér csatársor teljesen megbénul és szinte egy kapura folyik a játék.

A ferencvárosi hátvédek tele vannak labdával és ez érthetően idegesíti őket, de különösen Takácsot, aki egy újabb leterítés után Lutz sorsára kerül, a bíró őt is kiállítja (25. p.) Két perc múlva már Jeszmás faultol, rá egy pár pillanatra pedig Fogl III. gázolja el Kohutot. Egyszerre nagy kavarodás támad a pályán.

Civilek, rendőrök szaladnak a „tett” színhelyére s amikor a bíró is odaér, Fogl József is a kiállítottak sorát szaporítja (38. p.). Közben a labda megunva a vad hajszát, fölmondja a szolgálatot.

Új labda kerül a játékba, de alig tesz meg 20 méteres utat, Obitz hever a földön, majd viszonzásul Dán ugrik Fogl II. lábszárára, a bíró természetesen őt is eltiltja a további „játéktól” (41. perc). Az utolsóelőtti percben még Slózi rúgja fejbe (igaz, hogy véletlenül) Wilhelmet és amikor már alig van ép ember a pályán, a „nemes” küzdelemnek vége.

A Ferencváros vezet 21 ponttal. 2. Újpest 17 p. 3. Hungária 11 p. 4. Bástya 11 p. 5. Sabaria 11 p. 6. Vasas 10 p. 7. III. ker. TVAC 10 p. 8. Kispest 10 p. 9. Nemzeti 8 p. 10. Budai „33”-as 7 p.