Apponyi, Andrássy és Hegedüs válaszolnak Rassay szegedi beszédére

Rassay Károly szegedi beszámolóbeszédében közös akcióra hivta föl a titkos választójog minden hivét és név szerint megnevezte Apponyi Albert grófot, Andrássy Gyula grófot és Hegedüs Lórántot, mint akik elsősorban hivatottak arra, hogy ennek az akciónak élére álljanak.

Munkatársunknak vasárnap délben gyöngyösapáti birtokára való utazása előtt alkalma volt beszélni Rassay fölhivásáról Apponyi gróffal, aki azonban kitért a nyilatkozás elől, mert hive ugyan a titkos választójognak, de kérdésesnek tartja, hogy az erre irányuló akció ma időszerü-e.

Beszéltünk ezután Andrássy Gyula gróffal is, aki a következőket mondotta :
- A Magyarországon kialakult választási gyakorlat lehetetlenné teszi a komoly választást mindaddig, amig nem történik gondoskodás a szavazás titkosságának helyreállitásáról. Amig ez nem történik meg, nevetséges az egész parlamentarizmus és ezért nemcsak, hogy hive vagyok a titkos választójognak, hanem a legnagyobb mértékben hajlandó vagyok támogatni minden erre irányuló akciót. Nekem azonban ma nincs se pártom, se mandátumom és nem tudom, minő szerep juthatna nekem ilyesféle akcióban. Igy tehát egyelőre csak annyit mondhatok, hogy e kérdésnek napirenden való tartása nagyon időszerü és nagy szerencsének tartanám, ha megoldható lenne.

Rassay szegedi fölhivásáról megkérdeztük Hegedüs Lórántot, aki igy nyilatkozott:
- A titkos választójognak föltétlenül hive vagyok éppen ugy, mint a lajstromos szavazási rendszer eltörlésének. Véleményem szerint az egész vonalon helyre kell állitani a kerületenként történő szavazást, mint ahogy ezt Poincaré is megtette Franciaországban. Ezzel kapcsolatban azonban föltétlenül szükség van a szavazás titkosságára is, amely a szabad választás problémájának egyetlen megoldása.