Rövidek

Moszkvából jelentik, hogy a népbiztosok tanácsa vasárnap az Angliához intézendő jegyzék szövegét tárgyalta, amelynek hangja rendkívül éles és tartalma fenyegető
Moszkva és Szent Pétervár utcáin tüntető menetek vonultak föl és a tömeg hevesen követelte, hogy az orosz szovjet szakitsa meg a diplomáciai viszonyt Nagybritanniával, a népgyülések szónokai pedig azt követelték, hogy minden angol árut bojkottáljanak és minden angol alattvalónak adott koncessziót vonjanak vissza. A szovjet hivatalos lapjának, az „Izvesztiá”-nak vasárnapi vezércikke is fölvezeti a kérdést, hogy az orosz kereskedelmi delegáció jogainak semmibevétele nem mérgesítette-e el annyira a helyzetet, hogy Oroszországnak kötelessége szakítani Angliával.

Berlin, május 15.
A rendőrség föllépése az Arcos ellen – írja a lap – kizárólag arra szolgál, hogy elvonja a munkásság figyelmét a szakszervezeti javaslat tárgyalásáról.

Berlini politikai körökben nagy éberséggel figyelik az angol-orosz viszony elmérgesedését.

Stresemann külügyminiszter azon a állásponton van, hogy jelenleg ez a konfliktus még nem öltött olyan mértéket, ami a német birodalom érdekeit érintené.

Vu-Pej-Fu 50.000 főnyi hadsereggel készül Hankau ellen
Shanghai, május 15.
Vu-Pej-Fu tábornok Honan tartomány délnyugati részébe ment, hogy a Hankau elleni támadásra 50.000 főnyi sereget szerezzen.

Wrangel tábornok vasárnap délben a kormányzónál ebédelt és egy óra hosszat tanácskozott a miniszterelnökkel
Azért volt Budapesten, hogy az orosz emigráció ügyeit megvizsgálja és a magyar kormányt tájékoztassa.Reggel érkezett Belgrádból, inkognitóban lakott a Hungáriában és éjszaka tovább utazott Brüsszelbe.

Briand, aki ma a köztársasági elnökkel Londonba érkezik, a Rajna-vidéki kiüritésről tárgyal Chamberlainnel

Londonból táviratozzák: A „Observer” szerint Briand, aki Doumergu francia köztársasági elnökkel együtt hétfőn érkezik Londonba. Chamberlainnel elsősorban a Rajna-vidéki kiürítésről tárgyal. Az „Observer” azt irja, hogy ez az ujabb fejlődés a locarnói politika folyománya. Stresemann egyik sarokpillére a locarnói politikának és Londonban tisztában vannak azzal , a Rajna-vidék ügye már fenyegetően veszélyezteti Stresemann belső pozícióját és igy a locarnói politikát.

Rómában négy évi börtönre ítélték a katolikus néppárt vezérét
Róma, május 29.
A törvényszék szombaton késő éjszakáig tárgyalta a de Gasperri képviselő elleni pört. Az ügyészség azzal vádolta a katolikus néppárt vezérét, hogy érvénytelen utlevéllel akart külföldre szökni abból a célból, hogy propagandát kezdjen a fascizmus ellen.
A törvényszék de Gasperrit a fascizmus ellen irányuló politikai büncselekmény miatt négy évi börtönre ítélte.

A háboru veszélye közel van! - mondja az orosz hadügyi népbiztos

Berlin, május 29.
Moszkvai lapok Woroschilow hadügyi népbiztos beszédét közlik, amelyet az angol-orosz diplomáciai viszony megszakítása után egy pawlogradi népgyülésen tartott. Anglia arra törekszik – mondotta - , hogy bekerítse az orosz szovjetet. Ezt nem nézhetjük tovább tétlenül és nyiltan ki kell mondanunk, hogy a háboru veszedelme igenis közel van.

Csicserin hazautazott a Riviéráról
Párisból jelentik: Csicserin orosz külügyi népbiztos, aki több héten át Saint Raphaelben üdült, szombaton éjjel hazautazott Oroszországba. Azalatt, amíg Franciaországban tartózkodott, állandóan két rendőrtisztviselő vigyázott rá.