Budaházy Miklóst ma vonja felelősségre a biróság, mert revolverével leütötte a kertészét

A pestvidéki járásbiróság előtt Budaházy Miklós ma vádlottként fog szerepelni. Sulyos testi sértés vétsége miatt inditottak ellene eljárást, mert kertészét revolveraggyal leütötte.

Még 1926-ban történ, hogy Budaházy Miklós szerződést kötött Moharos István érdi gombakertésszel, hogy nagytétényi villájának borospincéjében rendezzen be sampiongombatenyészetet.

A szerződés szerint a kertésznek havonként 250.000 korona előleg járt és úgy volt, hogy a jövedelem bizonyos százaléka, amit 25 millióra becsültek, a kertészt illeti. Szeptember végén, amikor a gombatenyészet termése már jelentkezni kezdett, egy napon Budaházy Miklós lent a pincében összekülönbözött a kertészével és arculütötte. A kertész védekezésül maga elé emelte a gombverő kanalat, amelyben Budaházy megütötte a kezét. Budaházy előrántotta revolverét, amire a kertész futva próbált menekülni a pincéből. Budaházy utólérte és a revolver agyával fejbevágta.

Moharos véres fővel jutott ki a pincéből és az udvaron összeesett. Amikor magához tért a csendőrségre ment, ahol jelentést tett az esetről. Sebe 14 nap mulva gyógyult be. Három hét mulva levelet kapott Budaházytól, hogy a történtek ellenére is kezelje tovább a gombatenyészetet. Moharos meg is jelent, de a közbeeső három hét alatt a gombatenyészet tönkrement és igy Moharos nem kapta meg a várt 25 millióját.

A járásbiróság egyizben már kitüzte ebben az ügyben a tárgyalást, Budaházyt azonban nem tudták megidézni, igy a tárgyalást mára halasztották.