Merénylet a német császár ellen

November 16-ikán Vilmos császár Boroszló környékén vadászott és innen való visszatérésekor történt a merénylet.

A császár különvonata délután egy órakor érkezett a szilézisi pályaudvarra. Innen a császár a meiningeni herczeg társaságában a kleinburgi vérteskaszárnyába hajtatott. Utjokban, mikor a nyitott kocsi a Gartenstrasse és a Teichtrasse sarkán elhaladt, egy szegényes külsejü asszony a közönség soraiból rövid baltát dobott császár kocsija felé. A balta visszapattant a kocsiról és mögötte esett a földre. A merénylet természetesen óriási izgatottságot keltett a közönségben. A közelben állók reá rohantak a merénykő asszonyra és ott helyszinen széjjelszedik, a rendőrök meg nem akadályozzák és az aszonyt el nem viszik.

A merénylő asszony neve Schnapka Zelma.

A közönség legelső sorában állott, a kocsinak azon az oldalán, a hol a meiningeni herczeg ült. A baltát az asszony kendőbe burkolta és csak akkor vette elő, a mikor a császár kocsija egészen közel volt. A merénylőt több úr a közönségből leteperte és átadta a rendőröknek, a kik az őrségre vitték.

Vilmos császár a merénylet után nagyon izgatott volt, szótlanul ült a kocsiban és nem viszonozta a közönség üdvözlését.
A császár délután négy órakor elutazott Boroszlóból gróf Cziraki streliczi birtokára vadászni. Előbb azonban megjelent a vértes tisztek kaszinójában. A hol már értesítették a merénylő asszony első kihallgatásáról. A császár azt mondta környezetének, hogy az ő jelenlétében ne tegyenek említést az esetről, mert nem érdemes egy nyílván eszelős asszonynak a tettével tovább is foglalkozni. A császárnak ez a kívánsága arra késztette a hatóságokat, hogy a császár üdvözlésétől elálljanak.

A merénylet hírét délután két órakor telefonozták meg Boroszlóból Berlinbe a tőzsdére.

Ez a közlés ugy hangzott, hogy férfi volt a merénylő női ruhában, rálött a császárra, nem talált, elfogták. Közvetlenül a merénylet hírének megérkezése után a hatóság lefoglalta a telefon-hivatalokat s szigorúan őrködött, hogy hamis híreket merénylet felől.

A merénylő asszonyról a törvényszéki orvos mindjárt határozottan mondta, hogy elmebajos és üldözöttnek hiszi magát.

Most 41 éves, hajadón és szegény. Nemrég egy napi fogságot ült le, mert a kihágás miatt rászabott pénzbüntetést nem tudta kifizetni. Lakásán be szokott zárkózni s ilyenkór zavaros dolgokat beszélt. Igy egyszer hallották, a mint ezt mondta:

*Takarodjatok innen! Valamennyien feleségül akartok venni, de nem kelletek! Minden férfi utánam szalad, de én nem akarok róluk tudni!* Azt is említik a német lapok, hogy a bolondos asszony nov. 16-ikán reggel egy utczakövezőtől koczkakövet kért s a mikor a kövező kinevette, elment egy vaskereskedésbe, a hol baltát vásárolt.*

Szegényes, kis lakásban élt. Minthogy ott a lakásbért nem tudta megfizetni, szállásadója kiköltöztető pört indított ellene.

Nov. 16-ikán volt a tárgyalás, a melyen Schnapka Zelma már baltával jelent meg. Minthogy azonban a tárgyalást elhalasztották, elment s épen akkor ért az utczára, a mikor a császár arra hajtatott. Sok embert látott és megtudta, hogy Vilmos császár arra fog jönni. Aztán végrehajtotta a tettet.