Tersánszky J. Jenő szombaton éjjel megkerült, aztán ujra eltünt

A vasárnapi lapok megirták, hogy Tersánszky J. Jenő iró eltűnt kispesti lakásáról. Tersánszkyt tudvalevően kéthónapi fogházra itélte a kuria, mert egy regényét közerkölcsiségbe ütközőnek találta és most kellett volna megkezdenie a büntetését, amelyre – a magyar irodalom kiválóságai által aláirt kegyelmi kérvénye ellenére – nem kapott halasztást.

Szombati szerzői estjén már hiába jelentek meg a detektívek, Tersánszkyt itt sem találták meg. A szerzői est után Tersánszkyt bankettel akarták ünnepelni és mivel a bankett már előre meg volt rendelve, a baráti társaság a szerzői est után Tersánszky eltűnése ellenére is elment a kávéházba vacsorázni és magukkal vitték az iró feleségét is. Éjfél után Tersánszkynét egy pincér hivta ki a vacsorázó helyiségből azzal, hogy egy úr keresi.

Tersánszkyné csodálkozva és örömmel látta, hogy a férj vár reá az egyik kávéházi asztalnál.
- Nem tudtam addig elmenni – mondogatta feleségének Tersánszky -, amíg magától el nem bucsuzom. Nyugodt lehet, holnap már biztos helyen leszek…

Tersánszky ezután kisietett a kávéházból. Valószinű, hogy Jugoszlávia felé vette az utját, ahol rokonai laknak. Utlevele, vizuma nincs. Egész utipodgyásza: kevés fehérnemű és három kéziratban levő regénye. Tersánszky barátai körében akció indult meg: a magyar irónak és Tersánszky olvasóinak bevonásával ujabb kegyelmi kérvényt akarnak benyujtani a szerencsétlen iró érdekében.