Rády az 1927. évi tőrvívóbajnok

Rozgonyi megint második, Kalciszky harmadik – Kovács néző, nagy izgalom a bajokságon.

Alig néhány előtt hallatlan izgalmak közepette folyt le tegnap Magyarország egyéni tőrvívóbajnoksága. A bajnoki döntőben 8 versenyző küzdött a győzelemért és különösen eleinte küzdelmük nívós sportélvezetet nyújtott.

Később azonban teljesen izgalomba fult a küzdelem, amelyben nagy része volt a zsűrinek, amely bár tökéletes pártatlansággal, mégis néha igen gyengén működött és nem egyszer kínos veszekedése támadt a vívókkal, de a zsűritagoknak egymás közt is, úgyhogy egy-egy asszóban 15-20 akciót semmisítettek meg, amiben csak az szolgálhat mentségül, hogy a vívók akciói sem voltak tiszták.

A verseny elején Rozgonyi vezetett, mikor azonban Terstyánszkytól és Rádytól vereséget szenvedett: hármas holtversenyre állott ki az első helyért Rády, Rozgonyi és Kalniczky. A holtversenyből Rády került ki győztesen, most már biztosan verve mindkét ellenfelét, úgyhogy a bajnoki cím méltán illeti meg őt.

Rády tempóakciókkal és parádriposzttal szerezte győzelmeit, míg Rozgonyi főleg támadásokat csinált. A verseny végen már teljesen ideges volt. Örvendeni Kalniczky kiváló helyesése, aki pompás allonzsokkal tusírozta ellenfeleit. Ésszel véghezvitt akcióit számtalanszor követte taps. Negyedik helyre Terstyánszky került, aki sok jó tempóakciót csinált, máskor viszont erélytelenül vívott.

Bajnok: Rády József MAC 5 gy.
2. Rozgonyi György dr. Vénfiúk VC 5 gy.
3. Kainiczky Gusztáv Tiszti VC 5 gy.
4. v. Terstyánszky Ödön MAC 5 gy.
5. Dáni Szabolcs MAC 3 gy, 22 kapott tus.
6. Eckl Viktor RAC 3 gy. 24 kapott tus.
7. Apáthy Jenő BBTE 2 gy.
8. Hajdu János Szolnoki VC 1 gy.