Krüger Párizsban

Transzvál hazátlan elnöke, Krüger megérkezett Európába és franczia földön a legmelegebb fogadtatásra talált.

Ötven évvel ezelőtt a magyar szabadságharcz menekültjeit és ezek közt Kossuth Lajost Anglia ünnepelte tüntetőleg. Most Krüger meleg és fájdalmas üdvözlése Anglia ellen szól, mely egy szabadságszerető népet nyomott el Dél-Afrikában.

November 24-ikén délelött óriás sokasága várta Krügert a lyoni pályaudvarnál.

Tizenegy órakor érkezett meg. Fogadására megjelentek: Crozier, az Elysee palota szertartásmestere, Guerin, a párisi boer bizottság elnöke, Grebauval, a párisi községtanács elnöke a községtanács sok tagjával, továbbá képviselők, szenátorok. Krügert a köztársaság elnöke nevében először Crozier szertartásmester üdvözőlte.

A párisi községtanács elnöke, Grebauval szólt azután nagyon éles hangon, többi közt ezeket mondván:

* Páris szenvedélyes érzékenységgel kisérte a harczot, melyet a dél-afrikai köztársaságok a durvaság és a túlerő, az önzés szövetsége és a sors igazságtalansága ellen folytatnak. Páris városa megveti az elnyomást.*

Krüger a két boer köztársaság nevében mondott köszönetet.

Aztán Grebauval egy kocsiban valóságos diadalmenettel vonult a Scribe-fogadóba, hol szintén ünnepélyes fogadás volt, s előkelő hölgyek, fiatal lányok virágokkal árasztották el és a boer himnuszt énekelték.

Délután Krüger azzal a kérelemmel fordult a köztársaság elnökéhez, hogy fogadja őt.

Loubet tüstént válaszolt és a fogadás idejét délután 4 órára állapította meg. Krüger fogadása az elnöknél olyan volt, mint az inkognitóban utazó államfők foadása. Az Elysee palota hintója ment érette, melyet egy csapat vértes kisért. Utközben a rendőrség tartotta fenn a rendet és mivel Krüger utja az angol nagykövetség elött vitt el, gondoskodott arról is, hogy a követség elött tüntetés ne keletkezhessék. Az Elyseebe érve a díszszázad zászlóval és zenével fogadta. Krüger negyedóra hosszat időzött Loubetnál. Krüger a látogatás alatt a transzváli elnök jelvényeit viselte, valamint a becsületrend nagykeresztjét. Mindjárt azután, hogy Krüger a Scribe-szállóba érkezett, Loubet elnök viszontlátását fogadta.

Másnap, november 25-ikén Krüger nem ment sehova és nem fogadott senkit. A fogadó előtt folytonosan nagy tömeg éljenzett.