Holtpontra jutott a lakásépités

A lakásépitési hitelek ügyében e héten fontos tárgyalás kezdődik Vass népjóléti és Bud pénzügyminiszter között. A helyzet ugyanis ma az, hogy a népjóléti miniszteriumban ezidő szerint nem kevesebb, mint 12.000 hitelt kérő folyamodvány fekszik, ezen igények kielégitésére azonban a miniszteriumnak ma már semmiféle anyagi födözete nincs.

Vass miniszter tehát arra fogja kérni a pnzügyminisztert, hogy addig is, amig a köztisztviselői lakásépitésnek régóta vajudó problémáját meg nem lehet oldani, legalább azt tegye lehetővé, hogy az eddig szokásos lakásépitési hitelek folyosithatók legyenek.

A Reggel munkatársa beszélt ebben az ügyben Vasváry Géza miniszteri tanácsossal, a népjóléti miniszterium lakásépitési osztályának vezetőjével, aki a következőket mondotta: 

– A lakásépités, sajnos, csaknem teljesen holtpontra jutott. Az állam több bérházat egyelőre nem épit, de nagy visszaesés következett be a magánépitkezések terén is. Az uj lakások bére ugyanis olyan magas, hogy ezt a mai kereseti viszonyok között csak nagyon kevesen tudják megfizetni.

A magánépitkezés igy kockázatos befektetésnek látszik és ennek tulajdonitható az is, hogy ma már a bankok sem folyósitanak lakásépitési hitelt. Az állam eddig magánépitkezőknek az épitkezési költség 50%-át, tisztviselőknek pedig 60%-át folyósitotta lakásépitési hitel alakjában, most azonban anyagi födözet hiányában ezt az akciót is kénytelen volt teljesen megszüntetni.

Azok a tárgyalások, amelyek a tisztviselői lakásépitési akció meginditására lettek volna hivatva, ugyancsak szünetelnek. Ennek ellenére meg kell állapitani, hogy a legnagyobb baj most már nem a lakáshiány, hanem a rossz kereseti viszonyok, amelyek az uj lakásokat szinte megfizethetetlenekké teszik.

Ha 1929 május 1-ig még hat-nyolcezer lakás épülne, a szabadforgalomra való átmenet nagyobb nehézséggel már nem járna. Sokat javitana a helyzeten, ha anyagi födözetet lehetne találni a köztisztviselői lakásépitési akció meginditására és addig is folyósitani lehetne az eddigi 50, illetően 60%-os épitési hiteleket.