A községek kongresszusának programmja

A Faluszövetség hosszú évek alapos munkáját tetőzi be március hó 3-án és 4-én a magyar falvak, a magyar községek országos kongresszusának egybehívásával. Ezen a kongresszuson az ország színe elé tárják a magyar falu ezer baját, elhagyatottságát és kultúrában való árvaságát. De nem csupán a sebekre mutatnak rá, hanem megjelölik az orvoslás és a javulás útját: hogyan lehetne szebbé és jobbá tenni a falu életét.

A kétnapos kongresszust alakuló díszgyűlés vezeti be, amelyet Budapesten az Ujvárosháza dísztermében tartanak március hó 3-án, d. e. fél 11 órakor, a Faluszövetség évi rendes közgyűlése után. A díszgyűlésen Horthy Miklóst, Magyarország kormányzóját, a kongresszus legfőbb védnökét, Albrecht, József és József Ferenc kir. hercegeket, Bethlen István gróf miniszterelnököt, Serédi Jusztinián dr. biboros-hercegprímást és az összes minisztereket Mayer János földmívelésügyi miniszter, a Faluszövetség elnöke üdvözli, majd a miniszter megnyitó beszéde után Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkár, a Faluszövetség társelnöke, smerteti a kongresszus munkarendjét.

Ezután Bajtay Mihály dr. gazdasági főtanácsosnak, a Faluszövetség ügyvezető igazgatójának inditványára megalakulnak a szakbizottságok, amelyeknek élén F. Szabó Géza, Éhn Kálmán, Temesváry Imre és Szabó Sándor országgyűlési képviselők állanak.

A Szövetség vezetői nagyszabású programmot dolgoztak ki a kongresszusra, amely felöleli a falvak fejlesztésével kapcsolatos összes társadalmi, közgazdasági és kulturális kérdéseket.

A szoros értelemben vett községfejlesztés problémáiról Koncz János dr., az Országos Jegyzőegyesület elnöke értekezik, aki a községi háztartásról tart előadást, Weis István dr., népjóléti minisztériumi osztálytanácsos a közigazgatási reformról ad elő, Jakabházy János dr., a Faluszövetség jogtanácsosa, az adóügyekről szól, Gesztelyi Nagy László dr., a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara igazgatója, a tanyakérdésről, Forster Gyula kereskedelmi h. államtitkár az útépítés kérdéseiről, Sármezey Endre, a Mérnöki Kamara alelnöke, a kisvasutak szerepéről a községek fejlődésében, Szabóky Jenő országgyűlési képviselő a csatornázásról és a vízszabályozásról, Borus Ferenc főmérnök pedig a községi villamositásról tart előadást.

A kongresszus letárgyalja a falu kulturális és egészségügyi kérdéseit is.
E tárgycsoportban Kovacsics Sándor dr., Győr vármegye tb. Főorvosa, a falu egészségügyéről, Steinecker Ferenc dr. egyetemi tanár a falu társadalmi életéről, Nagy Sándor dr., a Faluszövetség igazgatója, a népművelési és kultúrintézmények létesítéséről, Keller Lajos dr., a Stefánia Szövetség ügyvezető igazgatója, a csecsemő-, gyermek- és anyavédelemről, Bodor Antal dr. egyetemi m.-tanár a községfejlesztés ujabb szempontjairól értekezik.


Sorra kerülnek ezután a falu gazdasági kérdései.
Treitz Péter főgeológus a szikes földek megjavításáról, Kreybig Lajos dr. vegyészmérnök a mezőgazdasági termelés fokozásáról, Ipolyi Keller Gyula dr. ny. államtitkár a terményértékesítésről, Marschall Ferenc dr. országgyűlési képviselő, az Orsz. Mezőgazdasági Kamara igazgatója, a szövetkezeti kérdésről, Neubauer Ferenc dr., v. igazságügyi államtitkár, országgyűlési képviselő a földreform pénzügyi megoldásáról, Grábner Emil dr. gazd. főtanácsos, a Növénynemesítő Intézet igazgatója, a mezőgazdasági kultúra fejlődéséről tart előadást.

Tárgyalja a kongresszus a falu társadalmi kérdéseit is.
Balogh Gyula, a Faluszövetség igazgatója a „Falu otthona” létesítéséről, Steuer György dr. ny. államtitkár, a Földmunkás Szövetkezet igazgatója, a mezőgazdasági és földmunkás ügyekről, Szekeres László dr., a Faluszövetség főtitkára a telepítésről és községesítésről, Borsody Sándor dr., az OKH igazgatója, a hitelszövetkezetek szerepéről a falu életében, végül Kádár Levente, népjóléti miniszteri osztálytanácsos, a falu népjóléti kérdéseiről értekezik.

A szakbizottságokban letárgyalt ügyekben hozott határozatokat a kongresszus március hó 4-én tartandó záró teljes ülése elé terjesztik. Ezeket a határozatokat Bajtay Mihály dr., a Faluszövetség ügyvezető igazgatója ismerteti.