Bűnvádi feljelentés és rendőri nyomozás indult vasárnap három kicserélt banán miatt

A főkapitányság központi ügyeletén Moldoványi Sándor követségi tanácsos nem mindennapi ügyben emelt panaszt egy ismert, előkelő belvárosi csemegekereskedés ellen. A bejelentés annyira szokatlan természetű ügy miatt történt, hogy az első pillanatban nem lehet tudni, vajjon nem tévedésen alapszik-e az egész dolog, szokatlan volta miatt azonban nyilvánosság elé kivánkozik.

Moldoványi Sándor követségi tanácsos, aki a Muzeum-körút 3. számu házban lakik, megjelent a főkapitányságon és a következő panaszt tette:

- Ma este – mondotta – bementem a Kígyó-utca 4. számu házban lévő Nikászi-féle csemegeüzletbe, hogy banánt vásároljak. Egy egész fűzérről leszakítottam három szép, érett banánt és zsebembe akartam tenni. A segéd azonban udvariasan elkérte tőlem és ajánlkozott, hogy majd becsomagolja.

Az udvarias kérésre átadtam a három banánt, majd a pénztárhoz mentem és fizettem, azután átvettem a felém nyujtott kis csomagot. Az üzletből a Tó-moziba mentem. A szünetben kivettem zsebemből és kibontottam a csomagot, hogy megkínáljam banánnal a társaságom tagjait. Mikor a csomagot kibontottam, legnagyobb meglepetésemre láttam, hogy az általam kiválasztott érett, szép gyümölcsök helyett 3 darab rothadt, élvezhetetlen banán volt benne.

A feljelentésben annak a gyanujának ad kifejezést a követségi tanácsos, hogy a kiszolgáló alkalmazott a csomagolásnál kicserélte a kiválasztott banán-díszpéldányokat és rosszat adott helyettük. A panasz csalásról szól és megnevezte a kárösszeget is.

Egy pengő negyven fillér a kárösszeg, amelynél kisebb az utóbbi évtizedben nem szerepelt a rendőrség előtt.

A kőkapitányságon természetesen szabályszerűen megindították az eljárást, annál is inkább, mert a követségi tanácsok igaza bizonyítására bünjelként bemutatta a három banánt.

A nem mindennapi ügyben folyik az eljárás, valószínű azonban, hogy tisztázódik a félreértés és békésen intéződik a dolog.