Csillagvizsgáló

A rabnő

Emlékezetes, hogy milyen port vert fel a budapesti hatóság intézkedése, amellyel betiltotta a Reinhardt által bemutatásra előkészített „A rabnő” című darabot.

New-York színházi köreit óriási izgalomban tartja Edouard Bourdet francia szerző „La Prisonniére” című iránydarabja körül keletkezett háborúság. A darabot egyik legelőkelőbb amerikai író adaptálta és The Captive cím alatt készítették elő amerikai bemutatóját. A darab Párizsban sorozatos előadáso-
kon páratlan sikerrel került színre és az amerikai konkurrencia erkölcstelen tendenciákra hivatkozva, minden követ megmozgatott, hogy a darab bemutatását megakadályozza. Heteken keresztül folyt a hírlapi polémia és különböző erkölcsvédő egyesületek is beleavatkoztak a dologba. Végül is a rendőrség kihallgatta a főszereplő művésznőt, a darab rendezőjét és megállapította, hogy bár a „La prisonniére” igen sok irodalmi értéket tartalmaz és műveit, érett emberekből álló közönség előtt előadása semmi veszélyt nem rejt magában, a vegyes newyorki színházlátogató publikum előtt való bemutatását nem ajánlja.

Az érdekes polémia azonban nem zárult le a hatósági határozattal. Most már az elvi kérdés körül folyik. Az amerikai aktivitásra jellemző, hogy két héttel a betiltás után „Művészeti Szabadságliga” néven egyesület alakult, mely a következő felfogást írta zászlajára: „Mindent szabad legyen előadni, miután minden polgárnak egyéni szabadságjoga, hogy mit óhajt megnézni és mit óhajt felháborodva elkerülni.” Az erősen vitatható jelszó mögé előkelő politikusok is sorakoznak. Képeink „A rabnő” newyorki próbáin készültek.

Corda Mária fogja játszani a „Szép Heléna magánélete” című film főszerepét, amelyet George Fitzmauritz rendez.
*
A Wanderbilt-család eladta a newyorki Fifth Avenuen lévő palotáját, mert a nagy világváros üzleti negyede napról-napra nő. A híres palota három termének berendezését a Warner-fivérek vették meg és a nagy vagyont reprezentáló bútorokkal új filmszínházukat akarják berendezni. Ezeket a bútorokat néhány évvel ezelőtt jótékonycélra belépődíj ellenében mutogatta a multimilliomos család.