Újságárus rádió-hírszolgálattal

A drótnélküli telefon népszerűsége és elterjedése napról-napra nagyobb méreteket ölt világszerte, de míg a kezdet-kezdetén valóságot rádióláz vett erőt a civilizált világon, már ez a láz lecsökkent. Ma már nem mint szenzációsan érdeket játékszert, hanem mint a modem élet egyik szinte nélkülözhetetlen faktorát tekintik a drótnélküli telefónt.

Az adóállomások hálózatának fokozatos kiépítése, a gazdag hírszolgálat és az értékes műsor annyi érdeke és szépet nyújtanak a rádióamatőrnek, hogy ma-holnap bajos lesz a legelhagyatottabb tanyát is rádió nélkül elképzelni.

A mezőgazda pontos meteorológiai jelentések alapján következtethet az időjárás alakulására. Az üzletember gyors és megbízható tőzsdei hírszolgálat és a világpiac áralakulásait közlő szerv birtokába jut a rádió révén. A rádión továbbított ismeretterjesztő előadások mindenkit lekötnek. Az értékes zenei és egyéb szórakoztató programszámok pedig szintén általános érdeklődésre tarthatnak számot.

A rádió nagy népszerűségének egyik legérdekesebb dokumentuma az a Berlin melletti újságárus bódé, amelyet tulajdonosa rádióállomással szerelt fel és így a vásárlóközönségének az újságok mellé mingyárt a legfrissebb rádió-hírszolgálattal kedveskedik.


A rádióláz mindenütt a világon elterjedt és még az ausztráliai őslakók, a bushmanok között is sok híve akad a modern technika e vívmányának. Legutóbb Sidneyben rádiókiállítást rendeztek, amelyen a legnagyobb érdeklődést az a primitív rádiókészülék keltette fel, amelyet egy bushman törött villából, csorba üvegből és egyéb értéktelen lim-lomhól szerelt össze. A legérdekesebb a dologban az, hogy ez a szedett-vedett anyagból álló felvevőállomás elég jól működött.