Mi a rák oka?

Nincs még egy betegség, amelyről annyi szó esnék napjainkban, mint éppen a rákbaj. Régebben a tuberkulózis volt a mindeneket kísérő rém, s nem mult el nap, hogy egy-egy feltaláló valami új orvosszerrel ne lepte volna meg a világot.

Ma már a tuberkulózist, úgy ahogy, leküzdöttnek tekinthetjük (ámbár biztos gyógyszer fölött mindmai napig nem rendelkezünk) s e veszedelmes betegség szerepét a vérbaj mellett a rák vette át s az egész orvostudomány lázas igyekezettel dolgozik azon, hogy betegségnek gyógyszerét fölfedezze, azonban minden új fölfedezés hatástalannak bizonyul vele szemben; ez az állandó elkeseredett küzdelem, amelyet a tudomány a rák ellen vív, ma még kilátástalanabbnak látszik, mint valaha.

Persze: ez nem azt jelenti, hogy a rák gyógyíthatatlan - hiszen elvben minden betegség gyógyítható, - hanem, hogy a tudomány mai állása szerint képtelenek vagyunk a rák ellen hatásosan küzdeni. A rák elleni eddigi küzdelem minden egyes fázisát, az orvosi népszerűsítő közleményekből a nagyközönség elég jól ismeri már, s így ezen a helyen semmi újat nem mondunk, csak a rákról, mint ilyenről, jelentkezéséről, tüneteiről, általában: jelentőségéről szólunk.

A rákellenes küzdelemről csak annyit, hogy leghatásosabb mód még mindig a sebész éles kése és a rádium - ezeknél tökéletesebb fegyvereket eddigelé, sajnos, még nem ismerünk. A rák a lehető legkülönfélébb körülmények között jelentkezik és lepi meg az embert, sokszor minden látható ok nélkül máskor meg azt látják, hogy egyes bőrfelületek mechanikai izgatása, rádiumsugárzás, kátrány, állandóan ugyanarra a helyre ható nyomás, rákot okoz.

Ismét máskor – s ez a legújabb tudományos fölfedezés – megfigyelhetjük, hogy normális állati szövetek bizonyos eljárások segítségével rákosakká változtathatók, hogy anyajegyek kiirtása után rövid idővel ugyanazon a helyen föllép a rák; - vannak azonban, amelyekben teljesen azonos körülmények között sem történik semmiféle rákos megbetegedés. S éppen ez a rák legnagyobb rejtélye.

Hogy mi a rák oka, egyelőre alig tudjuk; sokan azt tartják; hogy bacillusok okozzák, sokan tagadják ezt; mindenesetre azt látjuk, hogy a rák nem ragályos. A rákos szövetek úgy burjánzanak, mint a magzat az anyaméhben. A rákot daganat nem áll meg egy helyen, hanem szervezetben elterjed, áttöri csontokat, mindenüvé újabb rákos gócokat vet, úgyhogy alig lehet védekezni ellene.