Mi a rák oka? Rákos megbetegedések

A rák keletkezését a legkülönfélébb körülmények előmozdíthatják. Igy pl. az égési sebek sok esetben rákot okozhatnak. Igen veszélyes szokásuk van egyes kasmiri néptörzseknek, amelyek a nagy hideg ellen úgy védekeznek, hogy testük köré meleg burkot, a sangri-t, csavarnak, s így, az ellenálló surlódás következtében, hasukon rákot kapnak.

Kínában az a szokás járja, hogy a kulik előbb esznek, mint feleségük, úgy hogy a forró ételek a férfiaknak , minek következtében igen gyakran nyelőcső- és gyomorrákot kk. A forrón lenyelt étel rákot okoz. Fűtök rendszerint arcukon betegednek meg, vagy alsó lábszárukon, esetleg csupasz karjukon.

Favágók, erdészek és mások is télen, az erős fagy következtében fülrákot kapnak. Megelőzőleg rendszerint súlyos fagyási tünetek lépnek fel. Rákot okozhat a fény is. Parasztok, akik állandóan a napon tartózkodnak, bőrűkön súlyos kelevényeket kapnak, amelyek később rákká fejlődnek. Ismeretes dolog, hogy a Röntgen- és rádium-sugarak rákot okolhatnak, ha elővigyázatlanul bánnak velük. Ez különösen orvosoknál igen gyakori jelenség.

Az orvosok azt hiszik, hogy gyakori influenza-megbetegedések végeredményben tüdőrákot okoznak, ámbár itt is vannak kivételek nagy számmal. Gyakori a rákmegbetegedés a drótcsavar kötőtök, kőtörők, köszörűsök és bányászok kötött, akik állandóan forgácsokat, szilánkokat kénytelenek belélekzeni.

Hogy a dohányzás, különösen a pipázás mennyire elősegíti a rákot, az eléggé közismert dolog. Pipás emberek alsó ajkukon bevágásokat kapnak a folytonos nyomás következtében, s ezekben a mélyedésekben aztán gyakran rák keletkezik. De nemcsak mechanikai, hanem kémiai ingerek is közrejátszhatnak a rák kifejlődésében.

Különösen veszedelmes a dohány és az alkohol hatása; ezért olyan gyakori a száj-, nyelv- és nyelőcsőrák-megbetegedés az iszákosoknál és a dohányzóknál. Indiában és Ceylonban a nők között az a szokás dívik, hogy bizonyos diót rágcsálnak, hogy így kilékzésüket kellemesen illatozóvá tegyék. Ezek a diók éjszakára is a szájukban maradnak, úgyhogy az állandó kémiai és mechanikai inger következtében gyakran nyelvrákot kapnak.

Anilinmunkások belélekzik az anilint (igen mérkes anyag) és ez is rákot okoz (hólyagrák). Az ilyen beteg a legnyomorúltabb módon pusztul el, ha idejekorán nem segítünk. Jóindulatú daganatok is átváltozhatnak rákosakká, belső inger következtében.

A rák – igaz - csak ritkán lepi meg fiatalon az embert, de mennél kevésbé mértékletesebben él valaki, annál hamarabb. A laikusok, akik lázas érdeklődéssel és legtöbbször szorongó reménységgel figyelik azt a kétségbeesett küzdelmet, amelyet napjainkban az orvostudomány a rák ijesztő réme ellen folytat, legjobban teszik, hogy - addig, amíg a rák gyógyszerét fel nem fedezték - óvakodnak a szélsőségektől, de éppúgy az egyoldalúságtól is, csak úgy a táplálkozásban, mint az életmódban, s egyszerűen, okosan és tartózkodóan élnek.

(doktor.)