A csillagos égbolt, Planetárium 3.

A szövevényes vetítést a tengelye körül forgó különös formájú gépezet végzi. Képzelhető, milyen súlyos milliárdokba került az első Planetarium megszerkesztése és felépítése.

De az elsőt követte a második, a harmadik és ma már Németország majdnem minden nagy városában, így: Münchenben, Berlinben, Jénában, Lipcsében, Drezdában, Hamburgban, Düsseldorfban elkészült egy-egy érdekes és hatalmas épülete a csillagvilág szemléltetésének.

Egy-egy ilyen gépezet magyar pénzben mintegy hat milliárdba kerül, az építkezés is sok pénzt kíván, de külföldön úgy látszik nem sokalják ezt az összeget, mert szerte megkezdték a Planetariumok emelését. Németországot követi Anglia, Franciaország, Belgium, sőt már Bécsben is megkezdték a Planetárium építését.

Remélhető, hogy illetékes körök nálunk is értékelni tudják majd a találmány jelentőségét a tudomány népszerűsítése szempontjából és rövidesen Budapesten is felépül a Planetárium, hogy mindenkinek módjában legyen közelebbről is megismerkedni a csillagos éggel, hogy mindenki szemléltető módon láthassa, mi mindent állapított már meg a csillagászati tudomány az égbolt ragyogó, hatalmas jelenségeiről, a csillagvilágok életéről és mozgásáról.

Akiknek alkalmuk volt már valamelyik külföldi Planetárium előadását végignézni és végighallgatni, legnagyobb elragadtatással beszélnek a dologról és szinte álmélkodva mondják:
- Sikerült a csillagokat lehozni az égről!