A bajnok Ferencváros elvérzett a pünkösdi kupamérkőzésekben

A Hungária fölényesen verte ellenfeleit. – Skvarek bravúrja. – Fogl III. megint tettlegességre ragadtatta magát.

A helytelen üzleti érzékekkel nyélbeütött „Középeurópai” kupamérkőzések eredményei megcsúfolták a bajnokságot. A Ferencváros mögött 19 ponttal harmadik helyre szorult Hungária kenterben győzött, a Ferencváros pedig – kiesett.

A körmérkőzések hőse Skvarek volt, aki olyan gólokat lőtt, hogy tankönyvben kellene megörökíteni. Kár, hogy egyes játékosok megfeledkeztek magukról; futballnyelven szólva, „megvadultak” és ennek több sérülés lett a következménye. Fogl III. pedig dühében a legkiválóbb szombathelyi játékost arcul ütötte.

Ferencváros – Sabária 2:1 (0:1)

Hungária-út. – Bíró: Hertzka Pál.
A zöld-fehérek csapatában Bukovi helyén Sándor szerepelt. Az első öt percben mindkét oldalon egy-egy korner esik. Változó támadások közben itt is, ott is kornerek. A 21. percben Kása labdáját Stofián fölemeli…. Amsel fölöslegesen kifut… s a szél besodorja a labdát 0:1. Ez az eredmény a félidő végéig nem változik.

Szünet után az első percekben Vámos és Turay megsebesült. Lassanként Ferencváros-fölény alakul ki. A II. percben hands miatt 20 méterről szabadrugás! Kohut mintaszerüen belövi, bár Weinharrdt eléri: 1:1.

A győztes gól is „a levegőben lóg”. A Sabária ezt vad játékkal akarja ellensúlyozni. Vámos és Rázsó egymásra rontanak, utóbbit a bíró kiállítja. A 28. percben egy éles lövést Weinhardt porolva fog… Slózi rárohan és labdástól együtt a kapuba vágja. 2:1. Az utolsó percekben több pofon dördült el – a tribünön.

Hungária – Újpest 2:0. (0:0)

Hungária-út. – 6000 néző – Bíró: Boronkay Gábor.
Az első 45 percben Biri, Orth és Fogl II. ragyogó játékát csodálhatta a közönség, anélkül azonban, hogy a mindkét oldalon kialakult „nagy helyzetek”-ből gól is esett volna.

A második félidőben mindjobban kidomborodik a kék-fehérek fölénye, de csak a 21. percben esik az első gól egy kavarodásból Skvarek révén: 1:0. Ugyanő egy elveszettnek hitt labdát levetéssel a kapu jobb alsó sarkába fejeli. 2:0.

Újpest – Sabaria 3:3 (1:0)
Üllői-út. – Bíró: Kann F.
A lila-fehérek hatalmas lendülettel törnek ellenfelükre és már a 4. percben Eilhelm révén Ströck belövi a vezető gólt: 1:0.

Pár perc múlva Stofian ki akarja rúgni a labdát Szulik kezéből, amire Fogl III. arcul üti. A bíró természetesen azonnal kiállítja a harcias újpesti bekket. Ugyanerre a sorsra jut az utolsóelőtti percben Weinhardt is, aki egy tumultusszerű jelenetben P. Szabó után rúgott. Félidő: 1:0

A II. félidő 4. percében Ströck belövi a második gólt is, majd a 10. percben az ő beadását Jeszmás továbbítja a hálóba: 3:0. Erre a „nagy” eredményre sem veszítik el a szombathelyiek a szívüket.

A 13. percben Mészáros lő gólt: 3:1, majd a 36. percben egy Jeszmás handse miatt megítélt „11”-est ugyancsak Mészáros értékesít góllá: 3:2. A 23. percben újabb „11”-es Fogl II. gáncsa miatt és azt megint Mészáros vágja a hálóba, 3:3!

Hungária-Ferencváros 3:1 (3:1)


Üllői-út. – 12.000 néző. – Bíró: Gerő F.
A bámulatosan friss kék-fehérek már az első 10 percben két góllal terhelték meg Amsel hálóját Skvarek és Kittl révén:2:0. Rövid idő múlva a Schlosser által szöktetett Dán 2:1-re javít, de a 38. percben Skvarek szenzációs akcióval 3:1-re növeli a gólarányt. Félidő: 3:1.

A mérkőzés második felében ellanyhul a tempó. A „fradi” pompásan finishel, de az eredmény változatlan marad. A győztes csapatban Skvarek, Orth és Kvasz volt „nagy”. A Ferencvárosban Takáts helyén Lyka kielégített.

A pünkösdi körmérkőzések eredménye tehát ez:
1.Hungária 6 ponttal (8:3) Ujpest 5 pont (6:5) 3. Ferencváros 2 pont (3:7) 4. Sabaria 1 pont. (6:8)