Dempsey kiütötte Sharkeyt

Dempsey, a volt kétszeres világbajnok, speciális jobbkezes horogütésével a hetedik roundban kiütötte Sharkeyt, aki a hatodik menet végén még vezetett.

Dempsey 17 és félmilliárd koronát kapott, Sharkey „csak” az ötödrészét.

Július 21! Nevezetes dátum a bokszolósport történetében. Ekkor ütközött meg egymással a 34 esztendős Jack Dempsey az alig 25 esztendős Jack Sharkey-vel, aki meteorszerű pályafutásával kvalifikálta magát a nehézsúlyú ökölvívó-bajnokság előmérkőzése.

A rendkívül nagy jelentőségű viaskodásról a New-Yorkban élő lovag Santelli György vívómestertől az alábbi távirati tudósításokat kaptuk:

Newyork, július 21.
Nyolcvanezer boxrajongó előtt folyt le a Dempsey-Sharkey mérkőzés a Yankee Stadionban, ahol a két nagyhírű matador még sokáig emlékezetes küzdelmet vívott. Először Jack Dempsey lépett a ringbe Leo P. Flynn és O’Sullivan társaságában. Kitörő lelkesedéssel fogadták barátai és különösen a messzi farmokról belovagolt boxszakértők serege.

Jack Sherkeyt csak udvarias tapssal üdvözölték, mert ez a kétségtelenül nagytehetségű fiatal shampion, aki gyönyörű rekordlistával rendelkezik, az utóbbi időben meggondolatlan kijelentéseket tett a népszerű Dempseyről, akit már az első öt menetben akart végezni. Valószínű azonban, hogy ezt csak a bukik híresztelték, mert sokallották a tételeket – Dempseyre.

A mérkőzés lefolyása

Halálos csendben szólalt meg a gong és elkezdődött az élet-halálharc.
Első menet: Sharkey azonnal robajos erővel támad és egy bal-jobbkezes egyenest mér Dempsey arcára, de az ütések a levegőben vesznek el, mert a volt világbajnok hibátlanul duckol és utána Sharkeyt a ring sarkába zavarja. Clinch. Szétválasztás után Sharkey jobbkezes horogja Dempsey a nyakszirtjén találja, de ő csak mosolyog.

A további küzdelem során Sharkey „beszed” két jobbkezes állkapocsütést, amely után újabb clinch következik. Az utolsó pillanatban Sharkey még egy jobbkezes állütést kénytelen elszenvedni. Ez a menet tehát tisztán Dempsey-é volt.

Második menet: Sharkey támadásával indul az újabb három perc. Több „levegő-ütés” után Dempsey sorozatos testütései látszóan fárasztják ellenfelét, aki azonban, nagy meglepetésre, több tiszta ütést mér Dempsey arcára és így ez a round döntetlen maradt.

Harmadik menet: Dempsey támad, de eredménytelenül. Sharkey egynéhány arcütésére csak egy egyenes ütés a válasz. Sharkey kezd „belejönni” és sorozatos fej- és testütései nyugtalanná teszik a boxfejedelmet, aki gyengén vérezve megy vissza a helyére. A harmadik round tehát Shareyé volt.

Negyedik menet: Az első pillanatokban Dempsey határozatlannak látszik és több kisebb erejű horgot szed be. Egyszerre azonban kitör és szinte pörölyszerűen zuhognak nagy erejű ütései ellenfele fején és testén, aki duckokkal próbál védekezni. Dempsey ebben a menetben pontokkal volt jobb.

Ötödik menet: Dempsey ravasz. Észreveszi, hogy Sharkey mindent erre a menetre tesz föl. Hagyja – őt kifutni. Hatalmas erejű ütések szállnak jobbra-balra és nem egy be is talál, de ez az amerikai boxfenomént egy csöppet sem zavarja. Többször kinéz a ringből és figyeli Flynnt, aki helyeslően bólingat a taktikához. Ez a menet tehát Sharkey javára végződött. A küzdelem tehát újra nyílt lett.

Hatodik menet: Dempsey sorozatos támadásokba kezd. A fáradtnak látszó Sharkey túlságosan mély duckokal clinchbe menekül és közben négy könnyebb mély ütést szenved el. Az utolsó pillanatban Sharkey egy irtózatos erejű uppercutjét Dempsey bekapja, de nem árt neki, csak arra jó, hogy ezt a menetet is ellenfele javára írják. Tehát Sharkey vezet…

Hetedik menet: Sharkey fáradtan, lógó karokkal támad, de csak két mélyütést tud beadni, amelyekre Dempsey egy precíz solar plexusszal válaszol, majd egy villámgyorsan keresztülvitt jobbkezes horoggal a földre kényszeríti Sharkeyt, aki élettelenül terül el és csak a kilencedig másodpercben mozdul meg, de már felállani nem tud.

Vérezve és eszméletlenül viszik ki segédei a ringből. A tömeg őrjöngve a ring felé rohan. Vállaira veszi Dempseyt, aki ismét a régi volt és akin sokat kerestek a hívei a bukik nem kis bánatára.

Newyork, július 22.
Sharkey mélyütés címén megóvta az eredményt. Bár az egyik pontozó bíró, Matheson is óvást jelentett be, az orvos véleménye volt a döntő szabályok értelmében és így Dempsey győzelme jogos, Sharkeynek így „csak” tízezer font jutott, míg Dempsey ötvenezer fontot kapott.

A győztes Dempsey az amerikai szövetség által később megállapított időben a „favágó” Paolinoval kerül szembe. Ennek a viadalnak a hőse ütközik meg szeptember 15-ikén Gene Tunney-vel a világbajnoki címért.