Páhok István 50 méterrel nyerte a folyambajokságot

A hölgybajnokságot Stieber Lotti nyerte – A férficsapatunk az MTK, a hölgycsapatbajnok a MAC – a juniorverseny győztese Haraszti, UTE – Az újpestek nyerték a junior csapatversenyt is. – 85 induló, 68 beérkező.

A napok óta tartó meleget tegnap hűvös, ősziesre hajló idő váltotta fel. Különösen a Dunán volt csípős karma a szélnek és s folyambajnokság külön csavargőzöse körül szaporán borzolta a habokat. Így azután, noha július közepén rendezték az augusztus végén megszokott hosszútávúszó bajnoki mitinget, az időjárás teljesen magával hozta a folyambajnoki versenyek szokásos hangulatát, hozta a bajnokság megszokott nehézségi fokozatát is: a szeles időt, a túl hűvös habokat.

Ennek ellenére is rekordszámú induló kenegette magát a kísérő hajónak az újpesti hídhoz vívő útjában. A százhoz közeledő nevező közül 85 jelent meg és jelentkezett a verseny intézőjénél, ezek közül 23 volt a nő és 62 a férfi.

A 85 induló dicséretes buzgósággal állta a vállalt feladatot: mindössze tizenhét versenyző adta fel a harcot, de a hölgyek dicséretére szolgál, hogy közülük mindössze csak négyen nem bírták végig a távot. Igaz, hogy a folyambajnokságnak az idén 5 és fél kilométerre csökkentett pályája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a versenyzők olyan nagy számban beértek a célba, az első évekhez képest mégis fel kell fedeznünk a javulást, a szám emelkedését, hiszen 1924-ben mindössze 18 volt a célbaérkezők száma, amiből 10 volt a férfi, nyolc a nő.

A versenynek legnagyobb meglepetése Páhok győzelme volt. Nem maga a győzelem, hiszen Páhok és Halasy volt a két egyenrangú favoritja a versenynek, hanem a győzelem módja keltette a meglepetést:

az MTK-nak az utóbbi napokban fülével bajoskodó kistermetű bajnoka már a startnál megugrott Halasytól és az, noha a Margitsziget felső végénél ugyancsak utána vetette magát, nem tudta behozni azt a 30 és 50 méter közötti állandóan váltakozó térközt, amivel Páhok előtte feküdt.

A hölgybajnokságot Stieber Lotti nyerte megérdemelten és frissen. Ez a tetőtől talpig sportlady igen derekasan küzdött és az összminősítésben is kitűnő eredményt érve el, a 16. helyre került és megnyerte most már másodszor is Magyarország folyambajnokságát.

A folyambajnokság teljes befutója a következő volt:
Bajnok: Páhok István MTK 39:38 mp. 2. Halassy Olivér UTE 39:58 mp. 3. Geőcze János OTE 41:02 mp. 4. Németh János UTE 41:50 mp. 5. Homonnay II. Márton 42:06 mp. 6. Haraszti Ervin UTE 42:27 mp. 7. Hollósy II. Béla MTK 42:41 mp. 8. Karácsony István MTK 42:42 mp. 9. Füredi Sándor BEAC 42:45 mp. 10. Seregély Antal MTK 43:10 mp.


Hölgyek:
Bajnok: (16) Stieber Lotti MAC 46:26 mp. 2. (25) Raichle Nóra MAC 47:10 mp. 3. (34) Ulbing Gizi MUE 49:13 mp. 4. Pető MUE 5. Fekete Elza UTE 6. Russel Margit NSC 7. Vámos Márta UTE