Walkó külügyminiszter

A bécsi események a drágaság enyhitésének problémája nemcsak Vass helyettes miniszterelnököt tartotta egész vasárnapon át permanenciában, hanem a külügy-, belügy- és honvédelmi minisztériumot is. Vasárnap délelőtt Horthy kormányzó Kenderesre, Bethlen miniszterelnök pedig Inkére kért telefonon részletes jelentést mindkét kérdésről, majd Walkó külügyminiszter lépett érintkezésbe a helyettes miniszterelnökkel. A külügyminisztériumban később megjelent Csáky honvédelmi miniszter és Sztranyavszky belügyi államtitkár, akik hosszasan tanácskoztak a külügyminiszterrel, majd Sztranyavszky államtitkár visszatért a belügyminisztériumba, ahol bizalmas értekezletre hivta össze a minisztérium föbb tisztviselőit.

E fontos és legnagyobbrészt a bécsi eseményekkel összefüggő permadens tanácskozásoknak politikai körökben jelentőséget tulajdonitanak. És a hozzájuk füzött kombinációkra való tekintettel szükségesnek tartottuk, hogy beszéljünk Vass helyettes miniszterelnökkel, aki a következőket mondotta munkatársunknak:
A bácsi eseményeket a kormány teljesen Ausztria belügyének tekinti, ugy, hogy ezek Magyarország részére semmiféle intézkedéseket nem tesznek szükségessé.

A kormányhoz közelálló helyen közölték még munkatársunkkal, hogy a kormány a bécsi események ügyében mindvégig következetes marad eredeti álláspontjához. Más kérdés természetesen bizonyos óvatossági rendszabályok foganatositása, amelyek lehetetlenné teszik, hogy bármiféle mozgalom Magyarországra is átterjedjen.