Rövidek

Ma hirdetik ki Rákosi Mátyás és társai előtt a kuria döntését

Május végén tárgyalta a kuria Rákosi Mátyás és társainak ismeretes bönpörét, amely azzal végződött, hogy alegfelsőbb biróság a védelem által bejelentett semmiségi panaszokat elutasitotta és igy jogerőre emelte a királyi itélőtábla marasztaló itéltét. Eszerint Rákosi Mátyás az állami és társadalmi rend erőszakos fölforgatására irányuló büntett cimén „nyolc és félévi fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlottként szerepelt Weinberger Zoltán büntetése 6 évi fegyház, Őri Károlyt, Gőgös Ignácot és a többieket is jórészt hosszabb időtartamu szabadságvesztésre itéltek". A büntetötörvényszéken ma hirdetik ki a kuria döntését az elitéltek előtt.

Szabadkán és Nagybecskereken a radikálisokkal, Zomborban a demokratákkal szövetkezett a magyar párt
Belgrád, julius 10.
Szabadkán a magyar párt elnöki tanácsa ülést tartott, amelyen végleg elhatározta a szabadkai és nagybecskereki kerületekben a radikálisokkal való együttműködést. Ebben a két kerületben a magyar párt a radikális párt listáján kap megfelelő számu helyet. A zombori kerületben a magyar párt a demokratákkal kötött választási megegyezést és ezáltal szembekerül a radikálisokkal, mert itt a közös demokrata-radikális lista terve meghiusult.

Olasz szinekkel mázoltak be egy francia határkövet az olasz-francia határon
Páris, julius 10.
Grenoble közelében ujabb olasz-francia határincidens történt. Ismeretlen tettesek francia területen az egyik határkövet mind a négy oldalán az olasz szinekkel festették be. A római francia követ utasitást kapott, hogy ebben az ügyben is kérjen fölvilágositást az olasz kormánytól.

Foch: „15-20 éven belül uj világháboru lesz.”

Londonból jelentik:
A „Weekly Dispateh” vasárnapi számában érdekes intejut közöl Foch tábornaggyal, a francia hadsereg marsalljával. A tábornagy azt mondja, hogy egyáltalában nem hisz az örök béke lehetőségében. Meg van győződve arról, hogy 15-20 éven belül ujabb világháborura kerül sor, amelyben a világ valamennyi népe részt fog venni. Ehhez hasonló vérontást még nem látott a föld, mert nemcsak katonák fognak megmérkőzni egymással, hanem az asszonyok és gyermekek is kiveszik a részüket belőle. A háborut csak abban az esetben lehetne elkerülni, ha az angol-francia  entente cordiale jelentékenyen kibővülne és ahhoz egész Európa csatlakoznék.

Bécsben teljes a rend és a nyugalom, az általános sztrájk is megszünt, de a vasút-, posta-, táviró és telefonsztrájk Bauer és Adler Frigyes vasárnap esti beszédei után tovább tart.

Vasárnap megindult Bécs utcáin a villamos – és autóbuszforgalom, amely a békésen kiránduló forradalmárok tizezreit alig győzte kiszállítani a zöldbe. Este két szinházban és az összes mozikban játszottak. A bécsi forradalmat, amelynek nem volt kitüzött célja, nem győzte le sem Seipel, sem a rendőrség, hanem eláztatta a szombat éjszakai eső.

Nyugatmagyarországon a schutzbündlerek és a horogkeresztesek között kitör a háboruskodás, Burgenlandban senki sem tudja, hogy mit hoz az éjszaka!

Az olasz kormány már több hét előtt bejelnetette Bécsben, hogy tiz vadászezreddel hadgyakorlatot tart a tiroli határon
Bécs, julius 17.
Az osztrák fővárosban vasárnap az a hir terjedt el, hogy a magyar kormány csapatokat vont össze az osztrák határon. Mussolini pedig Déltirol határán összpontositott nagyobb katonai erőket.

Tudósítónk erre vonatkozóan illetékes helyről a következő nyilatkozatot kapta: Az osztrák kormánynak is tudomása van arról, hogy a magyar határon a határvédelmi osztagokat megerősitették, ami természetesnek látszik az adott esetben és szükséges prevenció lázadó csoportok esetleges betörésével szemben.

Egyébként a lefolyt események idején a magyar kormány magatartása teljesen korrekt volt és megfelelt a jó szomszédi viszony követelményeinek. Ami az olasz határon való csapatkoncentrációt illeti, erre vonatkozóan közölhetjük, hogy az olasz kormány már hetekkel ezelőtt bejelentette Bécsben, hogy a déli határunkon hadgyakorlatot tart és erre a célra tiz alpesi vadászezredet fog koncentrálni.

Nyilvánvaló ebből, hogy az olasz katonai fölvonulás nem Ausztria ellen irányul és egyik szomszédunknak sem volt szándékában, hogy az elmult napok zavaros eseményeit a maga javára kihasználja.


Ezer pap temette vasárnap reggel nyolctól délután öt óráig Ferdinánd román királyt
A temetés alatt Párisban tartott gyászrekviem után a párisi románok Károly volt trónörököst Románia királyaként éltették.

Románia minden városában 101 ágyulövés dördült el s az ország minden harangja zugott, amikor a halott Ferdinándot a királyi sirboltba leeresztették. Százezrek állottak sorfalat a temetés tizkilométeres utvonalán a katonai kordon mögött és horribilis árakat fizettek egy-egy ablakért.
Mária királyné a temetés alatt teljesen le volt törve és az egész utat zokogva tette meg.