Az első nemzetközi orvosi kongresszus Kairóban

A múlt hónapban a világ legrégibb kulturállama, Egyiptom is szükségét látta, hogy a művelt nyugat orvosait meghívja egy nemzetközi orvosi kongresszusra, mely különösen az által gyakorolt vonzó erőt, mivel legelőször volt alkalmuk az európai szaktudósoknak a Kelet s a gyarmatok különleges betegségeit nagyobb csoportban tanúlmányozhatni.

Európából mintegy 160 orvos és szakember kereste fel ez alkalommal a szép Kairót s bár az időpont, közvetlen a karácsonyi ünnepek előtt, s azonkívül a még akkor pusztító kholera-járvány miatt nem igen volt alkalmas a gyülekezésre, e szám is eléggé mutatja, mily érdekkel bir a napsugaras szép Egyiptom az európaiak előtt. Magyarországról 25-en mentek, tehát igen jelentékeny számarányban s nemzeti különállásukat e kongresszuson is fentartották.

A szakülések három napon át tartottak s rendkivül érdekes anyagot tártak fel. Különösen az e tájbeli betegségek költötték fel a legnagyobb érdeklődést; e tekintetben a pellagra és lepra minden különböző stádiumában levő alakjait volt alkalmuk látni a résztvevőknek, azonkivül a bilharzia haematobia nevű vérben tenyésző féreg befolyása folytán előállt legkülönbözőbb elváltozást, különös májtályogokat s még sok elváltozást s ezeknek sebészi eltávolitási módjait.

A kongresszus működése azonkivül kiterjedt a tuberkulózis gyógymódjára is s a vesztegzári intézkedésekre kholera- és pestis-járványok ellen. A Suez mellett levő nagy vesztegintézetben külön kirándulást szerveztek.