Csehszlovákia szeptemberben a Népszövetség előtt emel vétót a Rothermere-akció ellen

Apponyi Albert gróf mult vasárnap  adott nyilatkozatában jelentette ki, hogy szeptemberben részt vesz a Népszövetség genfi tanácskozásain. Ezt a közlést a kormány örömmel vette tudomásul és máris elhatározta, hogy a Genfbe utazó magyar küldöttség vezetője Apponyi lesz, tagjai pedig Walkó külügyminiszter, Klebelsberg kultuszminiszter és Héderváry Sándor gróf meghatalmazott miniszter.

Szeptemberben kerül a Népszövetség napirendjére a romániai birtokpörök ügye és a kormány reméli, hogy a Népszövetség meg fogja akadályozni a döntés további elodázását, vagyis kötelezni fogja Romániát arra, hogy a vegyes döntőbiróság küszöbönálló itéletének alávesse magát. Magyarországot érintő más fontos kérdés nem is szerepel a szeptemberi napirenden, napirenden kívül azonban olyan külpolitikai szenzáció van előkészülőben, amely döntő fordulópontot jelenthet Magyarországnak a trianoni békeszerződést követő történetében.

Arról van ugyanis szó, hogy Csehország kenyértörésre akarja vinni az egyre szélesebb hullámokat fölverő Rothermere-akció ügyét és éppen ezért - amint a kormányhoz közelálló helyről, Angliából érkezett megbizható értesités alapján közölték - el is határozták, hogy a Rothermere-akció ügyét szeptemberben a Népszövetség elé viszik és itt akarnak döntést provokálni a trianoni békeszerződés reviziójára irányuló törekvések ellen.

Kétségtelen, hogy a magyar küldöttség tagjai kellő nyomatékkal fogják Csehszlovákiával szemben a magyar igazságot képviselni, sőt megtörténhetik az is, hogy Bethlen miniszterelnök megváltoztatja eredeti tervét és a probléma fontosságára való tekintettel maga is kiutazik a Népszövetség szeptemberi tanácskozására.