Josephine Baker – Suboticán?

A számos Josephine Baker-imitátornők között ez is érdekes.

Egy tízenkilenc éves délvidéki lányról hallunk egyik olvasónktól. Suboticán él a legújabb Baker-kisasszony, neve Petkovics Rózsika s nincs más vágya, mint bebizonyítani Budapestnek, Párizsnak és az egész nagyvilágnak, hogy van ő olyan ragyogó csillag a tánc egén, mint a nagy, sötétbőrű Baker.

A vicc az egészben pedig az, hogy Petkovics Rózsikának edig nem igen lehetett alkalma a színpad, a tánc a kulisszák világának kitanulmányozására, mivel egyelőre, mint a kérdezősködőknek kijelenti, „iparban dolgozik” kor reggeltől késő estig, úgyhogy csak este van alkalma arra, hogy a múzsáknak is áldozzon.

Egyébként egy idősebb csantavéri földmívespár lánya. Melegszemű, kedvesmosolyú lány ez a kis merész ambíciójú délvidéki vadvirág s a szemében, a kissé ferde félrenézésében van valami, ami határozottan a nagy Baker pillogtatásaira emlékezetet. No, ha bizonnyal nem is táncol úgy, mint a Baker, de legalább azt hiszi magáról, hogy majdnem úgy tud nézni, ami szintén valami.

Az egyik suboticai fotografus azzal az aláírással állítottak ki fényképét a kirakatba, hogy Josephine Baker megérkezett Suboticára. Suboticai ismerősünk megkérdezte Petkovics Rózsikát, hogy miért nem igyekszik Budapestre, valamelyik bárba vagy kabaréba. A csantavéri kisasszony megvetően biggyesztette le az ajkát:
- Isten őrizz. Inkább cipőfelsőrészt csinálok, esetleg alsórészt, de bárba vagy kabaréba nem megyek. Vagy egy nagyvárosi színpad vagy semmi.
- Mit szólnak a szülei a pályájához?
- Szüleim – feleli – egyszerű földmívesek, akik persze elfogultak, de majd ha egyszer nagy és híres leszek, akkor ők is meg fognak békülni a pályaválasztásommal.

Petkovics Rózsika, a suboticai Josephine Baker ma a világ legszolidabb táncosnője. Minden este nyolc órakor fekszik és egyelőre csak álmodik Párizsról, villáról, yachtról és mindarról, ami a világsikerhez tartozik.