Kittenberger Kálmán, az ismert oroszlánvadász és Coryari százados véres és sulyos kimenetelű kardpárbajt vívtak a Ferenc József-lovassági laktanyában

Coryari mindkét karját csontig átvágta Kittenberger, aki a fején szenvedett sulyos sérüléseket

A Kerepesi-úti Ferenc József-lakanya, ahol csak nemrégen zajlott le az a sulyos kimenetelű pisztolypárbaj, amelyben Cziglán Kálmán tüzérfőhadnagyot ellenfele homlokon találta és életveszedelmesen megsebesítette, ismét véres kardpárbaj színhelye volt.

Az ujabb sulyos kimenetelű párbaj szereplői: Coryari István százados, aki ismert katonacsaládból származik és Kittenberger Kálmán a „Nimród” című vadászlap szerkesztője, a hírneves afrikai oroszlánvadász. A párbajra sulyos összeszólalkozás szolgáltatott okot és a lovagias eljárás során a segédek nagyon sulyos fötlételü kardpárbajban állapodtak meg.

Szombaton este ponosan ź10 órakor álltak föl a párbajra Kittenberger Kálmán és Coryari István, hogy a föltételek szerint nehéz lovassági karddal végkimerülésig küzdjenek. A párbaj öt percig tartott és mindvégig nagyon heves és izgalmas volt. A vezetősegédnek a párbaj megkezdését jelző vezényszava után Coryari nagy erővel támadott és Kittenberger arcán 10 centiméteres vágást ejtett.
A második menetben Coryari kapott egy laposvágást a homlokára, de ugyanekkor Kittenbergert ujabb vágás érte az arcán. A harmadik „Rajta!” vezényszó után Coryari kardja végighasította Kittenberger fejét a tarkótól a homlokáig.

A sulyos csapás megtántorította a hatalma fizikumu Kittembergert, akinek arcát egy pillanat alatt elborította a vér. A vezetősegéd „Állj!”-t kiáltott, de Kittenberger, akinek a vér fülét-szemét ellepte, nem hallotta meg az „Állj!” vezényszót, és előrenyujtott karral nekitámadott Coryari századosnak. Coryari a heves és váratlan támadást nem tudta kivédeni és Kittenberger kardja csontig átvágta a százados felsőkarjának izmait.

A következő pillanatban Coryari oldalt fordult és ekkor a másik karját is ugyanugy átvágta Kittenberger.

Ekkor a segédek közbeléptek és az erősen vérző ellenfeleket szétválasztották. Kittenberger sebeit a helyszinen varrták össze, ellenben Coryari századost csak első segélyben részesítették. Közben Tirczka százados-orvos telefonon értesítette a katonai városparancsnokságot, ahonnan katonai mentőautomobil robogott ki a laktanyába és a sulyosan sebesült Coryari Istvánt beszállították a Gyáli-úti I. számu honvédkórházba, ahol dr. Tirczka nyomban megoperálta.

Azóta az 54. kórterem 6-os számu ágyán fekszik, ugyanabban a szobában, amelyben Cziglán főhadnagy. Az orvosok remélik, hogy a gyorsan alkalmazott ideg- és izomvarrási műtét megmenti attól, hogy mindkét karja megbénuljon.