Csillagvizsgáló

Ivan Mosjoukine Amerikában két nagy filmet fejezett be. A jövő filmszezón legkimagaslóbb eseményei lesznek Mosjoukine alakításai, így különösen az „Add meg magad!” című film, mely a „Lyon Lea” átdolgozása és amelyben a nagy művész Mary Philbint, a bájos művésznőt választotta partnerül. A másik nagy film „Ő ismeri az asszonokat!” és Putti Lya játssza benne Mosjoukine mellett a női főszerepet.

Tolstoj Leó világhírű regényét, „Karenin Anná”-t – mint jelentettem már – filmre akarta vinni a Metro-Goldwyn.Mayer-gyár. A felvételeket megkezdték, de egy hét mulva megállt a munka mert, Greta Garbo, a film női főszereplője megbetegedett. Három hét mulva ismét megkezdődött a munka, de néhány nap mulva ismét megállt. Bajok voltak a szereplőkkel és a rendezővel.

Végül a gyár elhatározta, hogy a rendezőt, Dimitri Buchowetzkit Edmund Gouldinggal cseréli fel. A tárgyalások megindultak, de nem jártak sikerrel, ezért a filmgyár megsemmisítette a kész negatívot és lemondott a „Karenin Anna” megfilmesítéséről. A gyár kára több mint negyedmillió dollár.

A párizsi Centrale Cinematographique-filmgyár egy nagy film főszerepére leszerződtette Josephin Bakert, az ismert néger táncosnőt. Baker kisasszony ötször nagyobb gázsit kap ezért a szerepért, mint a legjobb francia filmcsillag, dacára annak, hogy a fekete táncosnő eddig csak kisebb filmekben és a legutóbb nálunk is bemutatott Palace-filmrevűben lépett fel. A film kéziratát Maurice Dekobra, a divatos francia író írja és a rendezés munkáját Alex Nolpas Henry Elierantra bízták. A film felvételeit július közepén kezdik meg.