Az emberi agyvelő súlya

Marchand tanár friss agyvelőket mért meg gondosan s azt találta, hogy a teljesen kifejlett férfi agyvelője átlag 1400 gr. mig a nőké 1275 gramm volt.

Az agyvelő súlyának csökkenése csak igen magas aggkorban kezdődik és pedig a nőknél kölülbelül 10 évvel előbb, mint a férfiaknál. Az újszülött fiúk agyveleje a 7-ik napon 371 grammot, mig a leánygyermekeké 361 grammot nyom, és az első életév végéig a fiúknál 596 gr., a lányoknál 532 grammal gyarapszik.

A férfiak agyvelejének a fejlődése is tovább tart, átlag 20 éves korig, mig a nők legfeljebb 18 éves korukban elérik a fejlődés netovábbját. Ezek az adatok meglehetősen megerősitik az eddigi közfelfogást és némiképen gondolkodóba ejthetnék azokat, a kik a nőket mindenáron tudományos pályákra csalogatják!

Érdekes még az is, hogy Marchand megfigyelései szerint a halál az agyvelő súlyát megváltoztatja, még pedig nem mindég könnyebbé, hanem sokszor nehezebbé is teszi. Különösen meglepő mértékben lép fel ez utolsó eset a diphteritisben elhaltaknál.